Πώς να ξεσκουριάσω τις βίδες στο ποδήλατό μου


Σε κανένα ποδήλατο δεν αρέσει να ξεχειμωνιάζει στο μπαλκόνι ή την αυλή. Το κρύο "πήζει" τα γράσα κι η βροχή σκουριάζει ότι βρει απροστάτευτο, όπως τις αλάδωτες αλυσίδες και τις βίδες. Αφήσαμε επίτηδες (όπως κάθε χρόνο) απροστάτευτο ολόκληρο τον φετινό χειμώνα ένα ποδήλατο έξω στην αυλή, χωρίς καν ένα υπόστεγο να το σκεπάζει, έρμαιο της βροχής. Το αποτέλεσμα ανησυχητικό, με τα παξιμάδια των τροχών να θυμίζουν αγκυρούλες.

Πριν ωστόσο τα πετάξουμε όλα βιαστικά και βάλουμε καινούρια, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε μερικούς απλούς τρόπους να τις ξεσκουριάσουμε και ταυτόχρονα να τους συγκρίνουμε:

1. Σπρέι τύπου WD και οδοντόβουρτσα
Εξαιρετικό προϊόν κατά άλλα, στην περίπτωση του σκουριασμένου παξιμαδιού έφερε κακά αποτελέσματα. Δυο-τρεις "μπόλικοι" ψεκασμοί, αναμονή δέκα λεπτών και τρίψιμο με οδοντόβουρτσα, απομάκρυναν μετά βίας τις χοντρές σκουριές, αφήνοντας μπόλικα υπολείμματα. Αν πάλι αδειάσει κανείς ένα μπουκάλι WD, προτιμότερο οικονομικά και περιβαλλοντολογικά, να πάρει καινούριες βίδες… Η μέθοδος απορρίπτεται.

2. Βούρτσα χειρός - γυαλόχαρτο
Μέτρια αποτελέσματα, απαιτητική σε χρόνο και άβολη μέθοδος. Η χειροκίνητη συρματόβουρτσα δεν θυμίζει σε τίποτε της περιστρεφόμενη "αδελφή" της και το σφουγγάρι-γυαλόχαρτο πάει πολύ αργά! Η μέθοδος απορρίπτεται..

3. Ξύδι - οδοντόβουρτσα
Ένα ποτηράκι με απλό ξύδι, ένα μισάωρο αναμονή και μια παλιά οδοντόβουρτσα, έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν το κόστος και την απουσία κάθε είδους μηχανικής βοήθειας, είναι η μέθοδος "best value for money". Η δε οδοντόβουρτσα,, παρέχει πρόσβαση και στις βόλτες, οι οποίες με αρκετή υπομονή καθαρίζουν εξίσου καλά. Η μέθοδος προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Δείτε περισσότερα άρθρα με "Χρήσιμες Συμβουλές" πατώντας εδώ

4. Περιστρεφόμενη συρματόβουρτσα

Εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος με καλά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη συρματόβουρτσα δεν δίνει πρόσβαση στις βόλτες, αλλά εξωτερικά κάνει θαύματα. Με δεδομένη την ύπαρξη τροχού, δραπάνου, ή άλλου περιστροφικού εργαλείου, είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος. Προσοχή στα δάχτυλα και πάντοτε προστατευτικά γυαλιά, γιατί ειδικά η βούρτσα σκορπάει πάντα… Η καλύτερη μέθοδος συνολικά, εφαρμόστηκε τελικά σε όλα τα σκουριασμένα κομμάτια.

5. Άλλες μέθοδοι

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμη δόκιμες και αδόκιμες μέθοδοι για να ξεσκουριάσει κανείς τις βίδες του ποδηλάτου του. Κάποιοι συστήνουν Coca Cola αντί για ξύδι, ενώ σε πραγματικά δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρολυτική μέθοδος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

6. Ειδικές περιπτώσεις

Η σκουριά δεν "τρώει" μόνο παξιμάδια. Έτσι, συχνά θα την συναντήσουμε σε σημεία δυσπρόσιτα που ούτε οι καλύτερες οδοντόβουρτσες μπορούν να προσεγγίσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα δραπανάκι τύπου Dremel και μια λεπτή συρματόβουρτσα, δίνουν λύση.