Εργαλεία βαψίματος


Πινέλα, ρολά και άλλα βοηθήματα για τοίχους και οροφές.

Σε κάθε είδος βαψίματος και για κάθε βήμα της εργασίας χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία, αυτά που έχουν δοκιμαστεί και καθιερωθεί στον επαγγελματικό τομέα.

Με τα σωστά εργαλεία και βοηθήματα, το βάψιμο ενός χώρου είναι αρκετά εύκολο. Αν η επιφάνεια είναι πολύ λερωμένη ή με ίχνη μούχλας πρέπει να καθαριστεί, ίσως και να περαστεί με μονωτικό λεκέδων. Αν είναι πορώδης και σαθρή, χρειάζεται σταθεροποιητικό αστάρωμα ή απομάκρυνση του παλιού χρώματος. Πρέπει επίσης να εξεταστεί αν είναι απαραίτητο σπατουλάρισμα του τοίχου.

Αυτό το σύστημα σάς απαλλάσσει από το σκύψιμο κάθε τόσο στο σκαφάκι με την μπογιά. Μια αντλία στέλνει το χρώμα μέσω ενός σωλήνα, από το δοχείο στο ρολό βαφής. Έτσι δε χρειάζεται να βουτάτε το ρολό στο χρώμα, οπότε αποφεύγετε και τα σχετικά σταξίματα.

Οι ειδικές για βαψίματα αυτοκόλλητες ταινίες εξασφαλίζουν ολόισιο και καθαρό «κόψιμο» του χρώματος στα όρια μεταξύ δύο επιφανειών, όπως π.χ. μεταξύ τοίχου και θύρας ή παραθύρου.

Δάπεδα και έπιπλα προστατεύονται από σκόνες, σταξίματα και πιτσιλιές με μεμβράνες πολυαιθυλενίου, που στερεώνονται με αυτοκόλλητη ταινία και διατίθενται σε μεγάλες διαστάσεις.

Για τη διαμόρφωση και επεξεργασία του υποστρώματος υπάρχουν τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση εργαλεία, όπως φραγκόφτυαρα,τριβίδια και διαφόρων ειδών σπάτουλες.

Οι έτοιμοι στόκοι σπατουλαρίσματος διευκολύνουν τη δημιουργία λείων επιφανειών. Για βαθύτερες ρωγμές υπάρχουν ειδικές ταινίες και σφραγιστικά, ακρυλικά, σιλικόνης ή πολυουρεθάνης.

Για ένα βασικό σετ βαψίματος

Αν δε συντρέχουν κάποιες ειδικές συνθήκες, ο βασικός εξοπλισμός  που κανονικά θα πρέπει να υπάρχει στο οικιακό εργαστήριο  περιλαμβάνει: λεκάνη ή σκαφάκι για το χρώμα, ρολό 18 εκ., σπάτουλα, υλικό σπατουλαρίσματος, χαρτοταινία, μεμβράνη επικάλυψης, ένα κοπίδι και μερικά πινέλα, στρογγυλά και πλακέ.


Ρολά γούνινα και συνθετικά

Με το σύστημα της εύκολης αλλαγής διευκολύνεται η αντικατάσταση και το πλύσιμο του κυλίνδρου. Ρολά από μοχέρ, βελούδο, πολυαμίδιο ή πολυεστέρα είναι κατάλληλα για παχύρρευστα χρώματα.

Ειδικά ρολά για συγκεκριμένες εφαρμογές: λεπτά ρολά για τους διάφορους τύπους καλοριφέρ, στρογγυλό ρολό για κοψίματα και γωνίες, καμπύλο ρολό για βάψιμο σωλήνων.

Συμπληρωματικά εξαρτήματα που διευκολύνουν τη διαδικασία του βαψίματος: σχάρες στραγγίσματος του ρολού στον κουβά και πρόσθετα μακριά κοντάρια , απλά ή τηλεσκοπικά*.

Το ταμπόν βαφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιφάνειες όλων των διαστάσεων. Το χρώμα παίρνεται από ειδική λεκάνη και το στρώσιμό του γίνεται προς μία, την ίδια πάντα, κατεύθυνση.

Το «ρεζερβουάρ» χρώματος του ρολού μπορεί  να γεμίσει με τη βοήθεια ενός χωνιού. Το μικρό ρολό είναι εφοδιασμένο με ένα είδος παράλληλου οδηγού, χρήσιμο για το τράβηγμα ευθειών.

Για εργασίες σε μεγάλες επιφάνειες, αστάρωμα ή βάψιμο, είναι πολύ σημαντικό το να έχει η βούρτσα αυξημένη ικανότητα αποθήκευσης χρώματος, κάτι που εξαρτάται από τη διάταξη των τριχών.

Τα πινέλα με λυγισμένη λαβή (στραβοπίνελα) είναι απαραίτητα σε σημεία δύσκολης πρόσβασης και κυρίως στο βάψιμο σωμάτων του καλοριφέρ. Υπάρχουν από συνθετική και από φυσική τρίχα.

Τα δοχεία του χρώματος καλό είναι να μην έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη από 14 λίτρα, αλλιώς γίνονται πολύ δυσκίνητα. Τα αυλάκια στις γερτές επιφάνειες διευκολύνουν το στράγγισμα.

Οι σχάρες ρολαρίσματος πρέπει να ταιριάζουν στο μέγεθος του κουβά. Αν είναι μικρότερες, κουνιούνται εδώ κι εκεί. Ένα ενσωματωμένο πλέγμα στο καπάκι του δοχείου εξοικονομεί υλικό.


Διάφορα εργαλεία και βοηθήματα

Πολλές φορές χρησιμοποιείται το λεγόμενο ταμπόν βαφής (paint pad). Διατίθεται σε σετ 3 ή 4 μεγεθών ή μεμονωμένα. Η επιφάνειά του είναι ένα είδος βελούδου και στο πλάι έχει δίσκους σαν οδηγούς που εξασφαλίζουν την ευθύγραμμη οριοθέτηση.  Άλλα συστήματα συνδυάζουν ρολό με δεξαμενή χρώματος, κάνοντας έτσι πολύ πιο ξεκούραστο το βάψιμο στα ψηλά σημεία, αφού σχεδόν καταργούν το ανεβοκατέβασμα στη σκάλα.


Πινέλα για επιφάνειες και για γωνίες

Τα πινέλα διαφέρουν στο μέγεθος, στην τρίχα και στο σχήμα. Το μέγεθος και το σχήμα επιλέγονται ανάλογα με την επιφάνεια που θα βαφτεί: τετράγωνα πινέλα π.χ. στρώνουν καλύτερα το χρώμα σε μεγάλες επιφάνειες. Η τρίχα έχει άμεση σχέση με το είδος του χρώματος. Γενικά, για χρώματα που περιέχουν διαλυτικά χρησιμοποιούνται πινέλα φυσικής τρίχας και για τα υδατοδιαλυτά συνθετικής. Ποτέ όμως φυσική τρίχα για πλαστικό χρώμα.

Δοχεία, σκάφες και σχάρες

Δεν είναι όλοι οι κουβάδες κατάλληλοι για το βάψιμο. Ειδικά όταν χρησιμοποιείται ρολό, μόνο τετράγωνου σχήματος κουβάδες ή σχάρες εξυπηρετούν. Τα δοχεία αυτά είναι από ανθεκτικό πλαστικό και τα καλής ποιότητας δε σπάνε και δεν κολλάει τίποτα επάνω τους. Το ξερό χρώμα βγαίνει με απλό τράβηγμα. Οι σκάφες έχουν στην αποθήκη του χρώματος ραβδώσεις για το στράγγισμα του ρολού. Στους μεγάλους κουβάδες αυτό το κάνουν σχάρες.


Δείτε επίσης: 

Πηγή: mastoremata.gr