Η Τεχνολογία στα Μέσα Μεταφοράς: από τον τροχό στα μαγνητικά τρένα.


Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, διαπιστώνουμε πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας, το εμπόριο και οι μετακινήσεις μας λόγω Μέσων Μεταφοράς. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μια καταγραφή στην εξέλιξη των διαφορετικών Μέσων Μεταφοράς, για να διαπιστώσουμε πόσο η Τεχνολογία έφερε την εξέλιξη και την επανάσταση.

Χερσαίες Μεταφορές

Αρχικά ο άνθρωπος μετακινούταν με τα πόδια. Στην συνέχεια εξημέρωσε ζώα, όπως τα γαϊδούρια, τα άλογα και οι καμήλες. Μέχρι που το 3.000 π.Χ. η ανακάλυψη του τροχού έφερε την επανάσταση στις χερσαίες μεταφορές και μετακινήσεις. Οι άμαξες, τα κάρα, τα άρματα και κάθε λογής τροχήλατες κατασκευές, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι των μεταφορών, προσωπικών, εμπορικών, στρατιωτικών.

Το 15ο αιώνα, οι ταχυδρομικές άμαξες άρχισαν να παίζουν ένα ρόλο ΚΤΕΛ αναλαμβάνοντας και μετακινήσεις προσώπων. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με την ανακάλυψη της ατμομηχανής, το 1700 και την εμφάνιση του σιδηρόδρομου.

Σήμερα, με την εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων και τους κινητήρες φυσικού αερίου, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής για τις χερσαίες μετακινήσεις.

Στο χώρο του αυτοκινήτου ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχουν τη λειτουργία του κινητήρα και την ενεργητική και παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου, υπολογιστές ταξιδίου αναλαμβάνουν να κάνουν τις μεγάλες διαδρομές παιχνιδάκι, ενώ το σύστημα start–stop στα φανάρια μειώνει κατά πολύ την κατανάλωση.

Τα μαγνητικά τρένα Maglev μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες που πλησιάζουν τα 500 χλμ/ώρα, δίνοντας νέα ώθηση στις χερσαίες μεταφορές και μετακινήσεις.

Θαλάσσιες μεταφορές

Οι θαλάσσιες μεταφορές ξεκίνησαν να διευκολύνουν την ανθρωπότητα με την ανακάλυψη του πανιού και την κατασκευή των ιστιοφόρων. Σήμερα, υπάρχουν πυρηνοκίνητα στρατιωτικά πλοία και υποβρύχια με τεράστια αυτονομία, ενώ τα εμπορικά πλοία ξανα-ανακαλύπτουν τη δύναμη του ανέμου και πειραματίζονται με πανιά και “αετούς” που θα τους εξασφαλίσουν χαμηλότερη κατανάλωση.

Επιπλέον, με την εξέλιξη των ηλιακών πάνελ, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ηλιακά πλοία, όπως είναι το Tyranor του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που συμμετέχει και σε αρχαιολογική έρευνα στον Αργολικό Κόλπο, έξω από την Ερμιόνη.

Η τεχνολογία του GPS (GlobalPositioningSystem) έκανε τις θαλάσσιες διαδρομές πιο ασφαλείς, αφού κάθε καπετάνιος μπορεί να ξέρει εύκολα την ακριβή του θέση και να χαράξει την πορεία του με ένα κλικ.


Εναέριες μεταφορές

Το 1903 οι Αδελφοί Ράιτ προκάλεσαν «σεισμό» με την ανακάλυψη του αεροπλάνου, προκαλώντας τεράστια αλλαγή στις εναέριες μετακινήσεις. Η ανακάλυψη των μηχανών εσωτερικής καύσης και έπειτα της jet κινητήρων, συνετέλεσαν στην αλλαγή του σκηνικού όσον αφορά στις μεταφορές στα ύψη.

Όταν ανακαλύφθηκαν τα υγρά καύσιμα και χρησιμοποιήθηκαν στη διαστημική επιστήμη, τον 20ο αιώνα, κατέστη εφικτό να εκτοξευτεί ο πρώτος πύραυλος με καύσιμη ύλη υγρό οξυγόνο το 1926 στη Μασαχουσέτη.

Η Boeing και η Airbus έκαναν το αεροπλάνο ένα από τα πιο ασφαλή και δημοφιλή μέσα μεταφοράς, με 93.000 πτήσεις κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Το αεροπλάνο έχει μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις, μπορεί να μεταφέρει εμπορεύματα από την άλλη άκρη του κόσμου μέσα σε μια νύχτα, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να εξοπλίζουν τα αεροπλάνα τους με ειδικές θέσεις που μετατρέπονται σε κρεβάτια ώστε οι επιβάτες να μπορούν να χαλαρώνουν στις διηπειρωτικές πτήσεις.

Εσείς όποιο τρόπο μεταφοράς κι αν επιλέξετε, καλό σας ταξίδι!


Δείτε περισσότερα άρθρα της κατηγορίας "Φαντασία και Δημιουργία" πατώντας εδώ!

Πηγή: tsemperlidou.gr