Top 10 ψηλότερα κτήρια στον κόσμο (Μέρος 1ο)

Από τον Πύργο της Βαβέλ μέχρι τους Δίδυμους Πύργους, η φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει μέχρι τον ουρανό χτίζοντας παρέμεινε ζωντανή. Μόνο που στις μέρες μας, γίνεται για πρώτη φορά πραγματικότητα. Έχοντας νικήσει για πρώτη φορά ολοκληρωτικά τους αδυσώπητους νόμους της φύσης, το ανθρώπινο είδος χτίζει το μέλλον του εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Γίγαντες από μπετόν και ατσάλι που κοντεύουν πια τα χίλια μέτρα, ορθώνονται σε όλο τον πλανήτη και ο προηγμένος κόσμος έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ανταγωνισμό για το ποιός θα φτάσει ψηλότερα.
Στον αγώνα αυτόν επιστρατεύονται οι πιο φημισμένοι μηχανικοί και οι πιο πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, στήνοντας ουρανοξύστες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ασύγκριτο design. Δε χρειάζεται να κουραστείς πολύ για να απαντήσεις στο ερώτημα ποιό έθνος κατέκτησε τα σκήπτρα του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, ούτε αντίστοιχα ποιό έθνος έχει τους περισσότερους ουρανοξύστες. Άλλο όμως να το λες, άλλο να το βλέπεις…

Aρ. 10 : Trump International Hotel

Περιοχή: Chicago, U.S.
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Όροφοι: 96
Ύψος: 415 μέτρα
Για τους ντόπιους είναι απλά το Trump Tower. Επιβλητικό, κλασσικό δείγμα αμερικανικής αρχιτεκτονικής, βλέπει φάτσα τον ποταμό του Σικάγο και τη λίμνη Μίσιγκαν. Έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν ο πρώτος νικητής του ριάλιτι σόου «The Apprentice» (όπου σε θέση Μικρούτσικου ήταν ο ίδιος ο Trump) ανέλαβε το έργο της κατασκευής του. Ο πύργος άναψε την σπίθα μιας διαμάχης γοήτρου ανάμεσα στους κατασκευαστές super-tall κτιρίων. Αν και αρχικά το 2001 είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη, οι τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου επέβαλλαν άρδην αλλαγή σχεδίων. Τελικά τέλειωσε φέτος, παίρνοντας πια τη θέση του ως το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα θα την χάσει κι αυτή από το Freedom Tower, τους διαδόχους των Twin Towers που θα ανεγερθούν το 2013 στη θέση του Ground Zero στη Νέα Υόρκη. Διαθέτει 486 πολυτελή διαμερίσματα, πάρκινγκ, ξενοδοχείο και καταστήματα. Αν θέλετε να έχετε μια εικόνα της διαδικασίας ανέγερσής του, δεν έχετε παρά να δείτε ξανά προσεκτικότερα το τελευταίο sequel του Μπάτμαν, Ο σκοτεινός ιππότης. Η σκηνή όπου ο άνθρωπος-αράχνη αντιμετωπίζει τον Τζόκερ έχει γυριστεί στο εργοτάξιο του πύργου.

Aρ. 9 : International Finance Centre

Περιοχή: Hong Kong
Έτος ολοκλήρωσης: 2003
Όροφοι: 88
Ύψος: 415 μέτρα
Σήμα κατατεθέν του Χονκ Κονγκ, το IFC (αρχικά του ονόματός του) είναι στην ουσία δυο κτίρια, το IFC Mall και το ξενοδοχείο Four Seasons. To γεγονός πως διαθέτει 88 ορόφους έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή εμμονή των Κινέζων για τον τυχερό αριθμό 8. Ωστόσο οι όροφοι 14 και 24 θεωρούνται «ταμπού», και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται, καθώς το νούμερο 14 ακούγεται ως «οπωσδήποτε θανατηφόρος» και το 24 «εύκολα θανατηφόρος» στην Καντονέζικη διάλεκτο. Το IFC έχει δυνατότητα να εξυπηρετήσει 15.000 άτομα σε χώρους γραφείων και καταστημάτων, ενώ παράλληλα αποτελεί έδρα της Νομισματικής Αρχής της πόλης, που το 2001 αγόρασε τους ορόφους 55, 56 και 78 έναντι 480 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πύργος φιγουράρει και σε κάποιες εκδόσεις του Trivial Pursuit: Τον Οκτώβριο του 2003, οι Financial Times, η τράπεζα HSBC, και η αεροπορική εταιρία του Χονκ Κονγκ Cathay Pacific τοποθέτησαν ένα διαφημιστικό πάνω στην πρόσοψη, που κάλυψε πάνω από 50 ορόφους, έκτασης 19.000 τετραγωνικών μέτρων, μένοντας έτσι στην ιστορία ως το μεγαλύτερο διαφημιστικό που τοποθετήθηκε ποτέ σε κτίριο.

Aρ. 8 : Jin Mao Building

Περιοχή: Shanghai, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 1999
Όροφοι: 88
Ύψος: 421 μέτρα
Ο αναπτυξιακός οργασμός που επικρατεί στην καρδιά της κινεζικής οικονομίας έχει προκαλέσει μια ιδιότυπη κόντρα ανάμεσα στους …ουρανοξύστες της περιοχής. Έδρα του Grand Hyatt Hotel στη Σανγκάη, το Jin Mao δέσποζε αυτοκρατορικά στην πόλη μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ξεπεράστηκε από το World Financial Center ακριβώς δίπλα του – αλλά κι αυτοί οι δυο αναμένεται να επισκιαστούν από το Shanghai Tower των 128 ορόφων που χτίζεται κι αυτό δίπλα τους! Το Jin Mao κόστισε περίπου 530 εκατομμύρια δολάρια. Η μεταμοντέρνα αισθητική του, χρησιμοποιεί παραδοσιακά κινεζικά πρότυπα, όπως τα τόξα της παγόδας, που επαναλαμβάνονται συμμετρικά στις πλευρές του κτιρίου – οι δε αναλογίες του έχουν ως βάση τον αριθμό 8, το νούμερο της ευημερίας για τους Κινέζους. Έτσι η βάση είναι οκτάγωνη, οι εξωτερικές κολώνες είναι 8, οι όροφοι 88 κ.ο.κ. Γνωστός για τη φωτογένειά του, ο πύργος έχει εμφανιστεί σε ταινίες (Code 46) και σε video games (Splinter Cell: Double Agent.), ενώ έχει αποτελέσει Holy Grail για ορειβάτες όπως ο Han Qizhi, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2001 σκαρφάλωσε μέχρι την κορυφή με γυμνά χέρια!

Aρ. 7 : Guangzhou West Tower

Περιοχή: Guangzhou, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Όροφοι: 103
Ύψος: 440 μέτρα
Προορισμένο ως χώρος συνεδρίων και γραφείων (όροφοι 1-66) και ξενοδοχείο (όροφοι 69-98), με τους απαραίτητους ορόφους – παρατηρητήρια (99-100) που αποφέρουν αξιοπρόσεκτα κέρδη λόγω τουριστικής κίνησης ο πύργος της Γκουανκγτζού αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα ασιατικής αρχιτεκτονικής της κατηγορίας των super tall buildings, με εντελώς ξεχωριστή αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

Aρ. 6 : Sears Tower

Περιοχή: Chicago
Έτος ολοκλήρωσης: 1974
Όροφοι: 110
Ύψος: 442 μέτρα
Γνωστό πλέον ως Willis Tower, o περίφημος πύργος του Σικάγο αποτελεί ένα εμβληματικό κατασκεύασμα, αφού ήδη από το 1974 έξυνε τον ουρανό, ξεπερνώντας τους –μακαρίτες πια- δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και παίρνοντας τότε τα σκήπτρα του ψηλότερου κτιρίου διεθνώς. Ακόμα και σήμερα όμως, παραμένει μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ο πύργος αποτέλεσε μια …λύση ανάγκης της εταιρίας Sears, η οποία το 1969 διέθετε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικού εμπορίου στον πλανήτη. Η ανάγκη για χώρους γραφείων επιφάνειας 280.000 τμ. και οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης έδωσαν την ιδέα για τον ψηλότερο πύργο του κόσμου. Το κόστος κατασκευής έφτασε το 1973 τα 150 εκατομμύρια δολάρια (950 εκ. σημερινά). Σε σύγκριση ο πύργος της Ταιβάν Taipei 101 κόστισε 1,76 δισεκατομμύρια. Η ιστορία της ονομασίας του ωστόσο είναι ακόμα πιο συναρπαστική, καθώς έφτασε σημείο να διχάσει τους κατοίκους της πόλης του: Το 2003 εξέπνευσαν τα δικαιώματα ονομασίας και η λονδρέζικη ασφαλιστική εταιρία Willis συμφώνησε φέτος για την υπενοικίαση του μεγαλύτερου τμήματος των χώρων του, δίνοντάς του παράλληλα και το όνομα της εταιρίας – γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων. 48.629 υπογραφές είχαν μαζευτεί μέχρι τον Ιούλιο για το θέμα. Εξαίρετη τουριστική ατραξιόν, το περίφημο παρατηρητήριο Sears Skydeck στον 103 όροφο που προσελκύει κάθε χρόνο 1.3 εκατομμύρια τουρίστες. Όσοι αντέχουν το σοκ, μπορούν να απολαύσουν πώς το κτίριο «λικνίζεται» όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην πόλη.
πηγή:www.otherside.gr