Είδη Τρυπανιών (Μέρος Β' ~ εξειδικευμένες κατηγορίες)


Υπάρχουν πολλά είδη τρυπανιών καθώς και άλλων εξαρτημάτων τα οποία μας βοηθούν να ανοίξουμε τρύπα σε κάθε υλικό. Όσοι ασχολείστε με μαστορέματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε καθώς και να ξέρετε ποιο είναι για κάθε δουλειά. Σ' αυτό το δεύτερο μέρος του άρθρου θα δούμε κάποια πιο εξειδικευμένα είδη τρυπανιών. 

10. Κατηγορία ποτηροτρύπανα. Χρησιμοποιούνται για μεγάλες τρύπες σε διάφορα υλικά.

α. Ποτηροτρύπανα ξύλου. Αυτά της δεύτερης εικόνας να μην τα προτιμάτε, δεν αξίζουν. Υπάρχουν φθηνά σετ από τα κανονικά.




β. Ποτηροτρύπανα μετάλλου



γ. Ποτηροτρύπανα τοίχου. Χρησιμοποιούνται από τους ηλεκτρολόγους για να ανοίγουν τρύπες στον τοίχο για να βάζουν διακόπτες και πρίζες.


11. Κωνικά τρυπάνια ή κλιμακωτά (unibits). Πολύ χρήσιμα για το γρήγορο άνοιγμα τρυπών σε πλαστικά. Αν και έχω δει να τα χρησιμοποιούν και σε λεπτά μέταλλα (λαμαρίνες κτλ). Το μέγιστο πάχος του υλικού που μπορούν να τρυπήσουν εξαρτάτε από το ύψος του σκαλοπατιού τους. Υπάρχουν διάφορα σετ με διαφορετικό ύψος.


12. Φρεζοτρύπανο. Με αυτό τρυπάς κάθετα και μετά διευρύνεις την οπή με οριζόντιες κινήσεις. Για παράδειγμα θέλουμε να ανοίξουμε μια τρύπα 8,2 χλστ. Ανοίγουμε με 8 χλστ. τρυπάνι και μετά «τρώμε» εσωτερικά την τρύπα με το φρεζοτρύπανο για άλλα 0,2 χλστ.


13. Ρομποτρύπανο (Plug Cutter). Χρησιμεύει να κόβει στρογγυλές καβίλιες για να χρησιμοποιούνται ως τάπες που καλύπτουν τις κεφαλές βιδών. Δεν αποκλείετε να βολεύουν στο άνοιγμα τρυπών στην ζώνη.



14. Ειδικά τρυπάνια για τετράγωνες τρύπες (2 είδη). Και τα 2 θέλουν ειδικό αντάπτορα (δλδ δεν μπορούν να μπουν απευθείας στο παγκοτρύπανο).

α. Mortising Chisel Bits



β. Reuleaux triangle drill bit



15. Αν και δεν είναι τρυπάνι, το Countersink χρησιμοποιείται για το άνοιγμα της οπής όπου θα χωθεί το κεφάλι της βίδας. Είναι χρήσιμο σχεδόν σε όλα τα είδη ξύλου αλλά απαραίτητο στα μέταλλα.

Το αγαπημένο μου είναι το παρακάτω. Δουλεύει σε ξύλο αλλά και σε μέταλλο και το συγκεκριμένο κεντράρει σωστά.


Υπάρχουν άλλα 2 είδη απ’ όσο ξέρω

Αυτά που είναι μόνο για ξύλο δεν τα προτιμώ διότι τις περισσότερες φορές δεν κεντράρουν σωστά


αυτά που είναι μαζί με το τρυπάνι (δεν τα προτιμώ διότι έχουν μικρό μήκος τρυπήματος)


Τέλος τα παρακάτω λέγονται τρυπάνια κεντραρίσματος και είναι μόνο για μέταλλο


Πατήστε στην εικόνα για περισσότερα άρθρα με χρήσιμες λύσεις


Δείτε επίσης: 

Πηγή: eftiaxa.gr