Top 10 ψηλότερα κτήρια στον κόσμο (Μέρος 2ο)

Aρ. 5 : Greenland Financial Center

Περιοχή: Nanjing, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 2009
Όροφοι: 89
Ύψος: 450 μέτρα
Η απίστευτη, απρόσκοπτη θέα προς τον ποταμό Γιανκτζέ και τις δυο παρακείμενες λίμνες είναι η εξτραβαγκάντζα που προσφέρει στο παρατηρητήριο του 72ου ορόφου του το καμάρι της πόλης Ναντζίνγκ. Ωστόσο πάνω από το παρατηρητήριο εκτείνονται άλλοι 17 όροφοι. Για την κατασκευή του υπεύθυνοι είναι οι Marshall Strabala και Adrian Smith, που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή και του Burj Dubai. Σύμφωνα με τη λογική που επικρατεί σε όλους τους μοντέρνους πύργους του Άιφελ, τα κάτω πατώματα έχουν νοικιαστεί ως χώροι γραφείων και καταστημάτων, ενώ οι τελευταίοι όροφοι έχουν γίνει εστιατόρια και lounge bars.

Aρ. 4 : Petronas Twin Towers

Περιοχή: Kuala Lumpur, Malaysia
Έτος ολοκλήρωσης: 1998
Όροφοι: 88
Ύψος: 452 μέτρα
Πριν δέκα χρόνια ήταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο – κι αν το θυμάστε, τα εγκαίνιά του ήταν …κινηματογραφικά, καθώς αποτελούσε τη βασική ατραξιόν στην ταινία Entrapment, με τον Sean Connery και την Catherine Zeta Jones. Κατέχουν ωστόσο και σήμερα το ρεκόρ των υψηλότερων διδύμων πύργων διεθνώς. Δημιούργημα του διάσημου Αργεντινό Αμερικανού César Pelli, «βλέπουν» αφ’ υψηλού την πίστα Φόρμουλα 1 της πόλης. Λόγω της σαθρής σύστασης του υπεδάφους, για να σηκωθούν τα δυο μεγαθήρια χρειάστηκε να μπουν τα βαθύτερα θεμέλια που έχουν μπει ποτέ: Έφτασαν σε βάθος 120 μέτρων, μπήγοντας χιλιάδες τόνους τσιμέντου στο έδαφος. Λόγω έλλειψης χάλυβα, οι δυο πύργοι δεν είναι κατασκευασμένοι με σιδηροκολώνες, όπως όλοι οι ουρανοξύστες, αλλά με μπετόν – γεγονός που τους καθιστά διπλάσιους σε βάρος. Όλα τα λεφτά για τον επισκέπτη είναι η γέφυρα μεταξύ 41ου και 42ου ορόφου, που ενώνει τα δυο κτίρια προσφέροντας πανοραμική θέα.

Aρ. 3 : World Financial Center

Περιοχή: Shanghai, Κίνα
Έτος ολοκλήρωσης: 2008
Όροφοι: 101
Ύψος: 492 μέτρα
Το γιοφύρι της Άρτας Νούμερο δύο: Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997, αλλά λίγο αφότου έπεσαν τα μπετά της θεμελίωσης ξέσπασε η μεγάλη ασιατική οικονομική κρίση και το project σήκωσε χειρόφρενο. Χρηματοδότες δεν βρίσκονταν, αγοραστές και μελλοντικοί ενοικιαστές δεν υπήρχαν κι έτσι το όλο σχέδιο σκάλωσε μέχρι το 2003, όταν οι κατασκευαστές αποφάσισαν να συνεχίσουν, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των ορόφων. Στις 28 Αυγούστου του 2008, το κτίριο δόθηκε σε χρήση – και δυο μέρες μετά το περίφημο παρατηρητήριο στην κορυφή, η σχεδίαση του οποίου έγινε ολόκληρο σήριαλ. Στην αρχή το κτίριο είχε ένα κυκλικό άνοιγμα, μια τρύπα στην κορυφή του, σύμφωνα με τις θεωρίες Feng-Sui αλλά και τη κινεζική μυθολογία. Μέχρι που ο δήμαρχος της πόλης τα πήρε κρανίο, επειδή λέει έμοιαζε με τον κύκλο της σημαίας των μισητών ιαπώνων. Τελικά ο κύκλος μετετράπη σε τραπεζοειδές άνοιγμα κι όλοι ηρέμησαν – εκτός από τους υπόλοιπους αρχιτέκτονες που σχολίασαν ειρωνικά πως τώρα το κτίριο μοιάζει με πελώριο ανοιχτήρι για μπύρες…

Aρ. 2 : Taipei 101

Περιοχή: Ταϊβάν
Έτος ολοκλήρωσης: 2004
Όροφοι: 101
Ύψος: 508 μέτρα
Γνωστό κι ως On O One, λόγω του ονόματός του που προήλθε από τον αριθμό των ορόφων του και τον ταχυδρομικό κώδικά της περιοχής (εξαιρετικά πρωτότυπο). Παράτολμο εγχείρημα, καθώς η περιοχή μαστίζεται από παρανοϊκούς τυφώνες και καταστρεπτικούς σεισμούς. Γι αυτό σχεδιάστηκε ώστε να αντέχει ανέμους ταχύτητας μέχρι και 210 χλμ./ώρα και την μεγαλύτερη ένταση σεισμού που έχει καταγραφεί σε διάστημα 2500 ετών. To 2006 συγκαταλέχθηκε στα 7 νέα θαύματα του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek. Φυτεμένο στο κέντρο της συνοικίας Xinyi, συνδυάζει κλασσικά ασιατικά με μεταμοντέρνα ευρωπαϊκά στοιχεία (τουρλουμπούκι ελαφρώς). Το εμπορικό κέντρο που καλύπτει πολλούς ορόφους του κτιρίου φιλοξενεί εκατοντάδες καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Μέχρι τώρα, διαθέτει το ταχύτερο ασανσέρ του κόσμου (60.6 χιλιόμετρα την ώρα), το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στην οροφή του και το μεγαλύτερο ρολόι που εμφανίζεται μια φορά κάθε Χριστούγεννα, να μετρά ανάποδα την νύχτα της αλλαγής του χρόνου.
Aρ. 1 : Burj Khalifa
Περιοχή: Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Έτος ολοκλήρωσης: 2010
Όροφοι: 162
Ύψος: 828 μέτρα
Οι πανύψηλοι φοίνικες του Περσικού Κόλπου μπροστά του φαίνονται σαν χαμομήλια. Αμερικανικής σχεδίασης και κορεατικής κατασκευής, το αραβικό γιοφύρι της Άρτας (στο πιο ψηλό του) ξεκίνησε να χτίζεται τον Σεπτέμβριο του 2004 και τελείωσε στις 4 Ιανουαρίου 2010. Αποτελεί το κέντρο ενός γιγάντιου σχεδίου ανάπλασης κι ανοικοδόμησης όλης της ερήμου, με σκοπό να την μετατρέψει στο πολυτελέστερο χώρο αναψυχής και διαμονής που είδε ποτέ το μάτι της ανθρωπότητας. Πόσο πήγε το μαλλί; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 1 με 1,5 δις δολάρια – και μην ακούσουμε ανόητες ερωτήσεις του τύπου «πού τα βρήκαν τόσα λεφτά οι καμηλιέρηδες». Ο πύργος χωρίζεται σε γραφεία και κατοικίες – διαμερίσματα, με το κόστος ανά τετραγωνικό να φτάνει τα 43.000 δολάρια για τα πρώτα και τα 37.500 δολάρια για τα δεύτερα – τα οποία σημειωτέον έχει αναλάβει να διακοσμήσει ο Armani. Το κερασάκι στην τούρτα: Έξω από το κτίριο θα στηθεί το Dubai Fountain, ένα σιντριβάνι ύψους 275 μέτρων που θα φωτίζεται από 6.600 λάμπες, κατασκευασμένο από την WET Fountain, γνωστή για το περίφημο σιντριβάνι του ξενοδοχείου Bellagio στο Las Vegas.
Πηγή: menslounge.gr