Σπόροι εθελοντισμού που ανθίζουν και αποδίδουν καρπούς

 Το όνειρο της δημιουργίας μίας ανοιχτής βιβλιοθήκης στο νησί της Κιμώλου αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα χάρη στην πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας «Κιμωλίστες», την οποία αγκάλιασαν θερμά από την πρώτη κιόλας στιγμή σύλλογοι από την Αθήνα που επιλέγουν το Κυκλαδίτικο νησί για τις δραστηριότητές τους στη φύση.

Οι «Κιμωλίστες» είναι μια ανοιχτή ομάδα εθελοντών με έδρα και σκοπό ύπαρξης την Κίμωλο, η οποία ξεκίνησε τη δράση της το 2011. Το καλοκαίρι του 2013, μετά από ένα διάστημα περιορισμένης δράσης, συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο Φυλής στον καθαρισμό και τη σήμανση παραδοσιακών μονοπατιών της Κιμώλου.

Αυτό, έγινε η αιτία να αναζωπυρωθεί και να επεκταθεί η δράση της ομάδας με την προσθήκη νέων μελών. Πεζοπορία, εκδρομές, νοικοκύρεμα των κοινόχρηστων χώρων του χωριού, διάνοιξη μονοπατιών, ποδηλασία, χορός, κοινωνικός εθελοντισμός, πανηγύρια και παράδοση περιλαμβάνονται στο έργο της ομάδας.


Οι «Κιμωλίστες» και οι Αθηναίοι φίλοι τους

Ένας από τους στόχους των εθελοντών είναι και η δημιουργία της ανοιχτής δανειστικής βιβλιοθήκης. Ο σύλλογος «Υπαίθριος Ζωή Αθηνών», ο οποίος είχε επισκεφτεί στις αρχές του καλοκαιριού την Κίμωλο για να γνωρίσει το νησί και τα μονοπάτια του, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ομάδας με μια πρώτη αποστολή βιβλίων και την υπόσχεση για συνέχιση της προσπάθειας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας και των φιλικών δεσμών που γεννά ο εθελοντισμός.

Η προσπάθεια ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με τη συνδρομή του τον Ε.Π.Ο.Σ Φυλής, ο οποίος απέστειλε 20 κούτες βιβλία. Το υλικό αυτό αποτελεί την πρώτη παρτίδα από το σύνολο των βιβλίων που προτίθενται να μας δωρίσουν. Οι «Κιμωλίστες» απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς τον συγχωριανό τους Βασίλη Μωραϊτη ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς την μεταφορά των βιβλίων από την Αθήνα.

Φιλικοί δεσμοί που γεννά ο εθελοντισμός

Από την πλευρά του, ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της ομάδας, μέλη της οποίας γνώρισε το 2013, κατά την υλοποίηση προγράμματος εθελοντικού καθαρισμού των μονοπατιών της Κιμώλου. « Όταν φύγαμε, πήραμε μαζί όμορφες αναμνήσεις από τις αυθεντικές στιγμές που ζήσαμε στο πανέμορφο αυτό μικρό νησί, αλλά αφήσαμε λίγους σπόρους εθελοντισμού που άνθισαν και απέδωσαν γρήγορα καρπούς. Η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν μάθαμε ότι με πρωτεργάτη τον Φώτη Μαρινάκη δημιουργήθηκε η εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες». Η ομάδα διαπρέπει σε πεζοπορίες, εθελοντικούς καθαρισμούς και συντήρηση μονοπατιών, αναβιώνει έθιμα του νησιού και άλλες δραστηριότητες. Επόμενος στόχος τους: Η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης» σημείωσε ο Σύλλογος, καλώντας τα μέλη του να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, χαρίζοντας βιβλία που αγάπησαν, τους έδωσαν χαρά, γνώσεις και συγκινήσεις.