Είδη Τρυπανιών (Μέρος Α')




Υπάρχουν πολλά είδη τρυπανιών καθώς και άλλων εξαρτημάτων τα οποία μας βοηθούν να ανοίξουμε τρύπα σε κάθε υλικό. Όσοι ασχολείστε με μαστορέματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε καθώς και να ξέρετε ποιο είναι για κάθε δουλειά.


1. Ξεκινάμε με τα κλασικά τρυπάνια για τούβλο ή μπετόν. Τα αναγνωρίζουμε από την χαρακτηριστική όψη της κεφαλής τους. Βασικό εδώ ότι τρυπάμε τσιμέντο μόνο με κρουστικό δράπανο.


2. Τρυπάνια ξύλου. Τα αναγνωρίζουμε από την μύτη τους που είναι σαν βελόνα. Έχουν αυτή την μύτη για να διευκολύνουν στο κεντράρισμα αλλά έχουν και τα 2 αυτάκια για να κόβουν σωστά το ξύλο.
3. Τρυπάνια μετάλλου. Τα αναγνωρίζουμε από τις κοφτερές άκρες της κεφαλής τους. Εγώ χρησιμοποιώ αυτά και για το τρύπημα ξύλου.



4. Τρυπάνια SDS και SDS-Plus. Τα αναγνωρίζουμε από τις εγκοπές στην βάση τους. Είναι τρυπάνια για τούβλο, πέτρα ή τσιμέντο τα οποία μπαίνουν μόνο σε ειδικά δράπανα με την ένδειξη SDS. Το χαρακτηριστικό τους είναι η εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση με μια κίνηση και χωρίς την χρήση εργαλείου.

5. Τρυπάνια φτερού (Wood Spade or Paddle Bits). Τα συγκεκριμένα είναι μόνο για ξύλο και τα μεγέθη τους συνήθως ξεκινάνε από 12 χλστ. Χρησιμεύουν στο άνοιγμα μεγάλων τρυπών σε ξύλο.


6. Οφιοειδή τρυπάνια (Auger Drill Bits). Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και στις περιπτώσεις που πρέπει να ανοιχτούν βαθιές τρύπες. Το σχήμα τους διευκολύνει την απομάκρυνση των πριονιδιών καθώς ανοίγει η τρύπα.


7. Τρυπάνια Forstner. Χρησιμοποιούνται μόνο σε ξύλο και κυρίως για τυφλές τρύπες. Π.χ. με αυτά ανοίγουμε τις τρύπες στα πορτάκια των ντουλαπών για να μπουν οι μεντεσέδες (κυριώς το 35 χλστ.). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διαμπερές τρύπες. Είναι χρήσιμα γιατί βγαίνουν σε διάφορα μεγάλα μεγέθη (από 15 χλστ. και πάνω).
8. Τρυπάνια για τζάμι.
Τρυπάνι ρυθμιζόμενο. Χρησιμοποιείται για μεγάλες τρύπες σε ξύλο.


Δείτε περισσότερα άρθρα με χρήσιμες συμβουλές
πατώντας στην εικόνα:

Δείτε επίσης: 

Πηγή: eftiaxa.gr