ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο


Εθελοντισμός, μια λέξη που περιλαμβάνει πληθώρα συναισθημάτων. Το να γίνει κάποιος εθελοντής, σε οποιαδήποτε οργάνωση, υπηρεσία ή εργασία, αποτελεί στάση ζωής και είναι ένα δώρο και για τον ίδιο αλλά και για την κοινωνία εξ’ ολοκλήρου. Ο εθελοντισμός αποδεικνύει ότι η ανθρωπιά υπάρχει ακόμη στον κόσμο μας, στον κόσμο των ραγδαίων αλλαγών, της απανθρωπιάς, του συμφέροντος, του πλούτου και της δόξας.

Εθελοντισμός σημαίνει ότι κάνεις κάτι επειδή το θέλεις και δεν περιμένεις να πάρεις κάτι πίσω. Έτσι, όσοι εργάζονται εθελοντικά δεν παίρνουν μισθό και δε θεωρούνται υπάλληλοι. Ωστόσο, υπάρχουν και οργανώσεις οι οποίες παρέχουν διαμονή και διατροφή, και μερικές φορές και ένα μικρό ποσό στον εθελοντή ώστε να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του εθελοντισμού είναι ότι συνδυάζει τη σοβαρότητα της εργασίας με την ανεμελιά της οικειοθελούς προσφοράς στην κοινωνία. Επίσης, η εμπειρία εθελοντικής εργασίας είναι ένα πολύ καλό προσόν στο βιογραφικό οποιουδήποτε. Μάλιστα, θεωρείται βασικό προσόν για ορισμένες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα.

Ένας εθελοντής αποκτά σημαντικά προσόντα για τον ίδιο του τον εαυτό. Μαθαίνει να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα, να συνεργάζεται με τους άλλους, να ανταλλάσσει απόψεις, να συμβιώνει σε ένα νέο κοινωνικό σύνολο, να καλλιεργεί αρετές όπως η ηθική, η αγάπη, η φιλία, η δικαιοσύνη,η άμιλλα, η συνεργασία, ο αλτρουισμός.

ΜΟΒ - Μαστορεύω ό,τι βρω
Πατήστε την εικόνα για να δείτε βίντεο από τις δράσεις μας!

Το να γίνεται κάποιος εθελοντής, αποδεικνύει τον ίδιο το χαρακτήρα του ατόμου, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται οικειθελώς από τον κάθε άνθρωπο και λειτουργεί σε όφελος άλλων ανθρώπων ή ολόκληρης της κοινωνίας. Άρα οι εθελοντές απότελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση, καθώς με δική τους απόφαση κάνουν πράξεις που δεν έχουν απαραίτητα ιδίον όφελος.

Στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί οργανισμοί αλλά και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από εθελοντική δράση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα κονδύλια του κράτους δεν αρκούν για πολλές δράσεις που οργανώνονται καθημερινά, αλλά και για βασικές ανάγκες σε οργανισμούς που αναλαμβάνουν, για παράδειγμα την προστασία παιδιών.

Καθίσταται αναγκαίο να δοθεί στήριξη σε οργανισμούς, που αποτελούν πράγματι μια ευλογία για όλα εκείνα τα παιδιά, τα οποία, για διαφορετικούς λόγους, βρέθηκαν χωρίς οικογένεια και χωρίς τη στήριξη και την προστασία κάποιου άλλου συγγενικού τους προσώπου. Ο καθένας προσωπικά μπορεί να δράσει, είτε ως εθελοντής, είτε με οικονομική στήριξη ώστε να βοηθήσει και να διευκολύνει τη λειτουργία αντίστοιχων οργανισμών και υπηρεσιών προς όφελος των συμπολιτών του.

Και μην ξεχνάμε ότι η αλληλοβοήθεια, ο αλτρουισμός και η αλληλοϋποστήριξη -χαρίσματα του εθελοντισμού- χτίζουν γερά θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία και για μια πιο ουσιώδη σχέση μεταξύ τωνανθρώπων!

Δείτε Επίσης: