14+1 Εργαλεία που θα πρέπει να έχει κάθε σπίτι


Και ήρθε η ώρα που θα πρέπει να συναρμολογήσεις ένα έπιπλο ή να φτιάξεις τον ανεμιστήρα οροφής ή να φτιάξεις το δικό σου ποδήλατο ή των παιδιών σου. Να υποθέσουμε ότι έχεις τα κατάλληλα Εργαλεία για αυτά τα μαστορέματα;

Στην εποχή μας πολλά νεαρά άτομα, θεωρούν ότι μια καλά οργανωμένη εργαλειοθήκη αφορά αποκλειστικά τους γονείς τους. Συχνά λοιπόν, εάν χρειαστούν οτιδήποτε μέσα στο σπίτι απευθύνονται σε κάποιο ειδικό ή σε ένα φίλο. 

Ωστόσο , η δική μας εμπειρία , μας λέει ότι κάθε σπίτι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο. Θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία, μην φοβηθείτε δεν είναι πολλά, και να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί απλά μαστορέματα στο σπίτι ή στο κήπο. 

Εάν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία όσων δεν ασχολήθηκαν ποτέ με μαστορέματα, πιο κάτω θα σας προτείνουμε τα βασικά εργαλεία που κάθε σπίτι πρέπει να έχει και τη χρησιμότητα τους. 

Δείτε περισσότερα άρθρα της κατηγορίας 
"Εργαλεία & Αναλώσιμα"πατώντας εδώ!

Πριν αγοράσεις ΕΡΓΑΛΕΙΑ…

Μερικά πράγματα που θα πρέπει να θυμάσαι πριν οργανώσεις την εργαλειοθήκη σου.

Επέλεξε εργαλεία ποιοτικά, μην πέσεις στο πειρασμό των φθηνών εργαλείων, θα σου κρατήσουν μόλις για λίγες χρήσεις και πιθανών θα σπάσουν την πιο ακατάλληλη στιγμή !

Επένδυσε τα χρήματα σου σε ποιοτικά εργαλεία, ανθεκτικά στη χρήση και που θα κάνουν το έργο σου πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό. 

Αγόρασε ένα εργαλείο κάθε φορά. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις όλα τα εργαλεία σε μια μέρα, εκτός βέβαια εάν η ιδέα σε έχει ενθουσιάσει. Μια καλή ιδέα για να οργανώσεις την εργαλειοθήκη σου είναι να τα ζητήσεις από συγγενής και φίλους, ως δώρο Χριστουγέννων ή γιορτής . 

1. Σφυρί


Ένα καλό, συμπαγές σφυρί θα σας φανεί χρήσιμο όταν θέλετε να καρφώσετε σε τοίχους ή ξύλα, αλλά και άλλες μικρές εργασίες. Μπορείτε ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε σε μερικά αυτοκίνητα για να σφίξετε τον ιμάντα δυναμό. 

Για γενικές εργασίες, θα σας προτείναμε ένα σφυρί αρκετά ελαφρύ για να το χρησιμοποιείτε εύκολα, αλλά ταυτόχρονα αρκετά βαρύ για τις πιο βασικές ανάγκες επισκευών στο σπίτι. Παλαιότερα προτιμούσαν τα σφυριά με ξύλινη λαβή. Στις μέρες, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και σφυριά με συνθετική λαβή, είναι πιο ανθεκτική στο χρόνο και πιο εργονομική για το χρήστη. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα σφυρί με διχάλα, χρήσιμο για να αφαιρείτε καρφιά. Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάσετε μερικά πριν κάνετε την τελική επιλογή σας .

2. Κατσαβίδια Ίσιο , Σταυροκατσάβιδο και Δοκιμαστικό ρεύματος
Η χρησιμότητα των κατσαβιδιών είναι εμφανής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα κατσαβίδια είναι μέρος της ζωής τους όπως ο πρωινός καφές. 

Ωστόσο αυτό που ίσως δεν είναι τόσο εμφανές είναι ότι θα χρειαστείτε μερικά διαφορετικά μεγέθη κατσαβιδιών. Με τη λάθος χρήση κατσαβιδιού, το κατσαβίδι γλιστρά και έτσι καταστρέφεται τόσο η βίδα όσο και το ίδιο το κατσαβίδι και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι πολύ εκνευριστικό. 
Παρόλο ότι υπάρχουν και αρκετοί διαφορετικοί τύποι κατσαβιδιών, η δική μας πρόταση είναι ότι σας αρκούν μόνο τρία, το ίσιο, το σταυροκατσάβιδο και το δοκιμαστικό κατσαβίδι. Στην αγορά υπάρχουν κασετίνες κατσαβιδιών σε προσιτή τιμή και καλή ποιότητα, εναλλακτικά επιλέξτε δύο μεγέθη για κάθε ένα από τους δύο τύπους κατσαβιδιού.

3. Μετροταινία


Ποιος δεν χρειάστηκε κάποια στιγμή μια μετροταινία, έστω και για να μετρήσει τις διαστάσεις ενός χώρου πριν αγοράσει ένα έπιπλο. Άλλωστε είναι γνωστή η παροιμία «Μέτρα δύο φορές για να αγοράσεις μία»

4. Γαλλικό κλειδί


Από όλα τα εργαλεία σου, αυτό ίσως γίνει το πιο αγαπημένο. Είναι σαν να έχεις 50 κλειδιά σε ένα. Το γαλλικό κλειδί είναι ένα ρυθμιζόμενο κλειδί με συρόμενη ¨σιαγόνα» που αλλάζει το πλάτος του κλειδιού. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο εργαλείο για καρυδάκια και μπουλόνια διαφορετικού μεγέθους . Να θυμάστε, όταν χρησιμοποιείτε ένα γαλλικό κλειδί, η κινητή σιαγόνα βρίσκεται στην πλευρά προς την οποία η περιστροφή πρόκειται να εκτελεστεί . Αυτό μειώνει την πιθανότητα σπασμωδικής κίνησης .

5. Πένσα - Μυτοτσίμπιδο


Η οικογένεια των πενσών είναι μεγάλη με πολλά αδέλφια και ξαδέλφια. Κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί ένα διαφορετικό και χρήσιμο σκοπό τόσο για εργασίες στο σπίτι όσο και στο γκαράζ. Επιλέξτε μια απλή πένσα και ένα μυτοτσίμπιδο. 

Το μυτοτσίμπιδο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ηλεκτρολογικές εργασίες, απαραίτητο για κάθε νοικοκυριό. Λόγω του σχήματος του είναι πολύ χρήσιμο για εργασίες σε δυσπρόσιτα σημεία και περιλαμβάνει ένα εύχρηστο κόφτη. Θα το χρειαστείτε για να κόψετε, λυγίσετε ή και να πιάσετε ένα σύρμα. 

Επιπλέον, εάν ασχολείστε με ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές εργασίες , τότε θα σας ήταν χρήσιμος και ένα κόφτης, διότι, όπως υποδηλώνει το όνομα, αφαιρεί την επικάλυψη από το σύρμα, αφήνοντας το άθικτο.

6. Δραπανοκατσάβιδο


Ένα καλό δραπανοκατσάβιδο είναι απαραίτητο για την εργαλειοθήκη σου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη οπών στον τοίχο ή για την τοποθέτηση βιδών. Όταν επιλέξετε ένα δραπανοκατσάβιδο ίσως βρεθείτε σε δίλλημα μεταξύ του ηλεκτρικού δραπανοκατσάβιδου και του επαναφορτιζόμενου δραπανοκατσάβιδου.

Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Γενικότερα τα ηλεκτρικά εργαλεία έχουν μεγαλύτερη ισχύ και άρα αποτελεσματικότητα στις εργασίες σας , από την άλλη όμως τα επαναφορτιζόμενα , που λειτουργούν με μπαταρία και άρα χωρίς καλώδια, μπορούν να ολοκληρώσουν εργασίες και σε απομακρυσμένες περιοχές ή εκεί που δεν έχει καθόλου παροχή ρεύματος. Η επιλογή εξαρτάται καθαρά από εσάς και τις ανάγκες σας. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι το τρυπάνι να έχει μεταβλητή ταχύτητα γιατί προσφέρει περισσότερο έλεγχο και αναστρέψιμη φορά. Η αναστρέψιμη φορά είναι χρήσιμη όταν θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε βίδες. Επίσης, προτιμήστε το τσοκ του τρυπανιού να ασφαλίζει χωρίς κλειδί, θα σας γλιτώσει σίγουρα από χάσιμο χρόνου, καθώς αυτά τα κλειδιά έχουν μια μοναδική ικανότητα... να χάνονται σχεδόν πάντα.

Γενικά πάντως να ξέρετε ότι το επαναφορτιζόμενο λειτουργεί σαν συμπληρωματικό ενός ηλεκτρικού. Μαζί πάντα με κάποια εξαρτήματα όπως τρυπάνια τοίχου, σιδήρου και ξύλου και κάποιες κατσαβιδόμυτες.


7. Πριόνι


Ένα καλό, γενικής χρήσης πριόνι είναι πάντα χρήσιμο για να κόψετε κλαδιά από δέντρα ή για κάποια άλλη εργασία στο κήπο αλλά και στο σπίτι.


8. Αλφάδι


Και ήρθε η ώρα να κρεμάσετε ένα κάδρο στον τοίχο ή να ρυθμίσετε σωστά τα πόδια της ηλεκτρικής κουζίνας, ναι θα χρειαστείτε ένα αλφάδι. Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ χρόνο και αρκετούς φίλους για να υπολογίζουν από απόσταση εάν έχετε πετύχει την ευθεία. Φυσικά υπάρχουν και πιο εξελιγμένα laser με πολλές και σύνθετες δυνατότητες, αλλά νομίζουμε ότι ένα απλό αλφάδι είναι αρκετό.


9. Κόφτης



Το εργαλείο αυτό έχει μια δουλειά και τη κάνει καλά: κόβει τα πράγματα. Εάν και δεν θεωρείτε από τα πιο δημοφιλή εργαλεία, να είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν θα πιάσει σκόνη. Πάντα θα βρείτε ένα καλό λόγο για να το χρησιμοποιήσετε. Η κοφτερή του λάμα θα σας φανεί πολύ χρήσιμη όταν θα θέλετε να ανοίξετε ένα κιβώτιο ή να κόψετε μουσαμά, πλαστικό, καουτσούκ, ταινία συσκευασίας και χαρτόνια. Πίστεψέ με, δεν θέλετε να μειώσετε τη χαρά αγοράς μιας ολοκαίνουργιας τηλεόρασης, ανοίγοντας τη συσκευασία της με ένα κουζινομάχαιρο !


10. Φακός


Όλοι μα όλοι, χρειαστήκαμε κάποια στιγμή ένα φακό, με φως επαρκές, για να δούμε στο σκοτάδι σε μια διακοπή ρεύματος ή σε ένα σκοτεινό και απομακρυσμένο σημείο μέσα στο ντουλάπι ή πίσω από το πλυντήριο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από φακούς, φακοί Led, φακοί κεφαλής, φακοί αδιάβροχοι, φακοί επαναφορτιζόμενοι. Επιλέξτε ένα καλό φακός με δυνατή δέσμη και υψηλή ορατότητα, προσπαθήστε όμως να αποφύγετε τις υπερβολές.

11. Ψαλίδι γενικής χρήσης


Για το ψαλίδι γενικής χρήσης, δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε. Υποθέτω δε, ότι ήδη έχετε. Ωστόσο, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι και πρόκειται να αγοράσετε κάποιο καινούργιο δώστε ιδιαίτερη σημασία : να έχει εργονομική λαβή ώστε να σας διευκολύνει στο χειρισμό του και οι λάμες του να είναι δυνατές ώστε να κόβετε με ευκολία κάθε υλικό. 

12. Ξύστρα


Η ξύστρα είναι χρήσιμη για να αφαιρείται κόλλες ή στίγματα διαφόρων υλικών από τζάμια, πλακάκια, μάρμαρα και κεραμικές εστίες . Έχετε βάψει το σπίτι και στο δάπεδο υπάρχουν λεκέδες από χρώμα; θέλετε να αφαιρέσετε τα αυτοκόλλητα από τα τζάμια του παιδικού δωματίου; Αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο. Είναι εξαιρετικά εύχρηστο και χρήσιμο. Επιλέγοντας το κατάλληλο και με τη σωστή χρήση, δεν αφήνει σημάδια ή γρατζουνιές στις επιφάνειες.

13. Κλειδιά Allen


Τα μικρά αυτά εργαλεία είναι γνωστά ως κλειδιά Allen. Έχουν σχήμα L και είναι χρήσιμα για μαστορέματα σε ποδήλατα και μουσικά όργανα. Επίσης , εάν ποτέ αγοράσετε έπιπλα και πρέπει να τα συναρμολογήσετε μόνοι σας , θα χρειαστείτε αυτά τα κλειδάκια. 
Και τώρα πλέον και ένα σετ με κλειδιά Torx (σε όλες τις νέες συσκευές έχουν αντικαταστήσει τα Allen)

14. Γκαζοτανάλια ή τσιμπίδα για τις υδραυλικές εργασίες.


Η γκαζοτανάλια ή τσιμπίδα για υδραυλικές εργασίες είναι το κατάλληλο εργαλείο για να σφίγγεται σωλήνες και παξιμάδια. Επιλέγοντας λοιπόν τη σωστή γκαζοτανάλια θα πρέπει να προσέξετε ώστε να κλειδώνει μόνη της πάνω στο αντικείμενο, έτσι δεν γλιστρά, ενώ απαιτείται μικρότερη προσπάθεια από το χρήστη. 

Επιπλέον, καλό θα ήταν να είχατε και κάποιο βοηθητικό εξοπλισμό από καρφάκια, βίδες, ένα σπρέι λιπαντικό, μια μονωτική ταινία (για κάλυψη ηλεκτρικών αγωγών), μια χαρτοταινία, ουπατ και μια δυνατή κόλα.


Εργαλειοθηκες


Μόλις αποκτήσετε τα πρώτα σας εργαλεία, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε μια εργαλειοθήκη, όλα μαζί συγκεντρωμένα και να τα διατηρήσετε καθαρά και στεγνά. Πράγματι, θα αναγνωρίσετε την αξία μιας εργαλειοθήκης όταν δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε από εδώ και από κει για να βρείτε τα εργαλεία και όταν λόγω της φροντίδας που θα έχουν θα είναι πάντα κατάλληλα για χρήση όταν θα θέλετε.

Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τύποι εργαλειοθηκών, με θέσεις για όλα τα εργαλεία και κουτάκια ταξινόμησης βιδών και μικρών αντικειμένων, πρακτικές και εύκολες στη μεταφορά. Σίγουρα είναι πιο χρήσιμες από ένα απλό κουτί αποθήκευσης.

Εξάλλου, μη ξεχνάμε ότι επιλέξαμε εργαλεία καλής ποιότητας για να τα κρατήσουμε μια ζωή. Μάθετε, μετά από κάθε εργασία να επιστρέφετε τα εργαλεία σας στη θέση τους, τα εργαλεία σας και η τσέπη σας, θα σας ευχαριστήσουν για αυτό. 

Και μια τελευταία συμβουλή, όταν αγοράζετε εργαλεία να είστε συγκρατημένοι. Στην επίσκεψη σας σε ένα κατάστημα με εργαλεία ή χρώματα, θα γνωρίσετε έναν ολόκληρο κόσμο από εκατοντάδες εργαλεία που σίγουρα θα σας μαγέψουν. Μην ενδώσετε, αγοράστε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Αποκτώντας τη σειρά που σας προτείνουμε θα έχετε καλύψει σχεδόν όλες σας τις ανάγκες και εάν προκύψει κάτι έκτακτο τότε τα καταστήματα είναι εκεί και σας περιμένουν.

Πηγή: saragoudas.gr