Πως να φτιάξετε ατικουνουπική λοσιόν και κρέμα ανακούφισης από τσιμπήματα


Κάθε καλοκαίρι τα κουνούπια μας ρουφούν το αίμα κι εμείς ψάχνουμε τρόπους για να τα απωθήσουμε. Σίτες έξυπνες ή χαζές, σπρέυ, φιδάκια, κίτρινες λάμπες…και τι δεν κάνουμε. Τα μισούμε θανάσιμα και τα θεωρούμε ανεπιθύμητα. Άδικο δεν έχουμε, αφού τα τσιμπήματά τους μας προκαλούν αβάσταχτη φαγούρα, πολλές φορές ακόμη και κνησμό. Φανταστείτε τώρα στο παιδικό, τρυφερό δερματάκι. Όχι δεν θέλετε να το φανταστείτε. Γι’ αυτό μία είναι η λύση. Να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Φτιάξτε τη δική σας εντομοαπωθητική λοσιόν αλλά και μια σπιτική κρέμα για τα αναπόφευκτα τσιμπήματα.

Αντικουνουπική λοσιόν

Υλικά

- αποξηραμένα φύλλα αμαμελίδας (θα την βρείτε σε καταστήματα με βότανα και μπαχαρικά)
νερό
- αιθέριο έλαιο λεβάντας, μέντας ή βανίλιας
- δοχείο με σπρέυ

Εκτέλεση

Αρχικά προετοιμάστε το έγχυμα αμαμελίδας. Σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό ρίχνετε δυο κουταλιές ξερά φύλλα. Αφήνετε το φλυτζάνι σκεπασμένο για 10 λεπτά και το σουρώνετε. Βάζετε το εκχύλισμα στο δοχείο με σπρέυ και ρίχνετε 15 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (λεβάντα, βανίλια ή μέντα). Ψεκάστε στα χέρια, πόδια, πλάτη, λαιμό και σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος. Μια σπιτική αντικουνουπική λοσιόν με ωραία μυρωδιά αλλά και ισχυρή δράση. Με αυτή τη συνταγή φέτος το καλοκαίρι θα πείτε: Αντίο κουνούπια!

Όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων με αλλεργίες που θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους πριν τη χρήση οποιουδήποτε βοτανικού σκευάσματος.



Κρέμα ανακούφισης από τα τσιμπήματα

Αναπόφευκτα κάποια κουνούπια θα ξεφύγουν από τον έλεγχό σας και θα τσιμπήσουν είτε εσάς είτα τα παιδιά. Προετοιμάστε μια σπιτική κρέμα που θα σας ανακουφίσει από την επίμονη φαγούρα, η οποία είναι και η κύρια αιτία επιμόλυνσης της περιοχής.

Υλικά

- μαγειρική σόδα
- έγχυμα αμαμελίδας (θα το παρασκευάσετε με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω)
- νερό αποσταγμένο (ή βρασμένο)
- αλόη βέρα

Εκτέλεση

Αν έχετε γλάστρα με αλόη βέρα στο σπίτι, κόψτε ένα φύλλο και πλύντε το καλά. Κατόπιν κόψτε τις ακανθώδεις άκρες του φύλλου και συλλέξτε, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, το ζελέ που κρύβετε στο εσωτερικό του. Για να ομογενοποιηθεί το ζελέ θα χρειαστεί να το χτυπήσετε στο μπλέντερ. Διαφορετικά, αν δεν έχετε τη δική σας γλάστρα, θα βρείτε σκόνη αλόης στα φαρμακεία που εξυπηρετεί το ίδιο. Η βάση της κρέμας ανακούφισης από τα τσιμπήματα δεν είναι άλλη από τη μαγειρική σόδα. Βάλτε περίπου ¼ μαγειρικής σόδας σε ένα μπολ. Προσθέστε την αλόη, μία κουταλιά έγχυμα αμαμελίδας και μία κουταλιά αποσταγμένο νερό. Ανακατέψτε, μέχρι να γίνει μία λεία πάστα. Φυλάξτε το μείγμα σε ένα γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο.

Πηγή: makelife.gr