Συμβουλές για αποτελεσματικό διάβασμα στην εξεταστική


Τώρα που πλησιάζει η εξεταστική, τι καλύτερο από το να βελτιώσεις τον τρόπο διαβάσματος σου για να βελτιώσεις και τις αποδόσεις σου; Κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές για να τα βγάλεις πέρα στην εξεταστική και να κάνεις αποτελεσματικό διάβασμα! 

1. Πρόγραμμα 

Ο ρόλος του προγράμματος για το αποτελεσματικό διάβασμα είναι τεράστιος. Οπότε, δεν πρέπει να αγνοείται ακόμα και αν χρειαστεί να ακούσουμε για αυτό πεντακόσιες φορές. Είτε θα οργανώσεις το διάβασμά σου μέσω μιας υπέροχης εφαρμογής,  την οποία μπορείς να κατεβάσεις, είτε θα το κάνεις με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Εδώ μπορείς να βρεις έτοιμα σχεδιαγράμματα (printables) για να σου είναι πιο εύκολο να οργανωθείς. 

2. Οργάνωσε τον χώρο στον οποίο διαβάζεις

Για να μην χάνεις τον χρόνο σου από πράγματα τύπου «δεν έχει χώρο να διαβάσω» και «δεν βρίσκω τις σημειώσεις μου μέσα σε όλο αυτό το χάλι», καλό θα ήταν να τα προβλέψεις όλα αυτά. Πώς; Με βάση το πρόγραμμα που έχεις ήδη φτιάξει (είδες που όλα συνδέονται;), διάλεξε μια μέρα την οποία θα αφιερώσεις στο να ξεδιαλύνεις ό,τι έχεις και δεν έχεις πάνω στο γραφείο σου. Από την «καρέκλα των ρούχων» (ξέρεις πολύ καλά για ποια μιλάω), μέχρι τα στυλό που πήρες κατά λάθος από τους φίλους σου και όλο λες θα τα επιστρέψεις. Όταν ο χώρος σου είναι καθαρός και τακτοποιημένος, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να μην βαρεθείς να διαβάσεις. Ο τρόπος για 100% επιτυχία στην εξεταστική (και τη ζωή σας!) είναι η ατζέντα… 

3. Σωστή διατροφή Παντού κολλάει η άτιμη! 

Ας πιστέψουμε την επιστήμη όταν λέει πως το μυαλό μας λειτουργεί καλύτερα όταν τρώμε πιο υγιεινά. Υπολόγισε ότι πρέπει να πίνεις πολύ νερό, να τρως τουλάχιστον 2 φρούτα την ημέρα και γενικά να μην καταφεύγεις στο fast food. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, ειδικά για εμάς που μένουμε μόνοι μας και έχουμε κάνει τους ντελιβεράδες κολλητούς, αλλά πραγματικά βοηθάει. Αγόρασε σνακ που ετοιμάζονται γρήγορα για να μην χάνεις χρόνο από το διάβασμά σου ή ετοίμασε φαγητά και αποθήκευσε τα στην κατάψυξη έτσι ώστε να χρειάζονται μόνο ξεπάγωμα. Ο χρόνος του μαγειρέματος πάντως μπορεί να λειτουργήσει και ως διάλειμμα από το διάβασμά σου, οπότε χρησιμοποίησε το χρόνο σου ανάλογα. 

4. Ύπνος 

Συναφή με το παραπάνω, η έλλειψη ύπνου ίσως είναι από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Όχι, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσεις καινούρια σειρά. Επίσης, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να είσαι όλη μέρα έξω και το βράδυ ξαφνικά να αποφασίσεις να διαβάσεις. Το μυαλό μετά από κάποια ώρα δεν λειτουργεί, οπότε άσε για λίγο καιρό τις συνήθειες σου και φτιάξε μια ρουτίνα. Γενικά, λένε ότι 8 ώρες ύπνου είναι αρκετές για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στο διάβασμα, αρκεί να μην κοιμάσαι στις 4 και ξυπνάς στις 12. 

5. Συχνά διαλείμματα 

Το να διαβάζεις για 5 και 6 ώρες συνεχόμενα δεν σε βοηθάει καθόλου. Για να μπορείς να συνεχίσεις το διάβασμα για αρκετές ώρες, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο όγκο ύλης, πρέπει να κάνεις συχνά διαλείμματα. Κάθε μιάμιση με δύο ώρες, μπορείς να κάνεις ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα, αρκεί βέβαια μετά να συνεχίσεις το διάβασμα.

6. Κλείσε το Ίντερνετ 

Ήρθε η ώρα της πικρής αλήθειας. Το ξέρω ότι το να σχολιάζεις ταυτόχρονα με τον/την κολλητό/ή τον καθηγητή στο messenger είναι αρκετά διασκεδαστικό αλλά κακό στον εαυτό σου κάνεις. Ίσως το Ίντερνετ να είναι η χειρότερη μορφή απόσπασης της προσοχής μας. Μόλις το ανοίξεις, δεν μπορείς να σταματήσεις. Για να μην βρεθείς λοιπόν στον πειρασμό, να το έχεις κλειστό από την αρχή. Βάλε στο αθόρυβο το κινητό σου και κλείσε το μέσα σε ένα συρτάρι. Μπορείς να το ελέγχεις όταν κάνεις τα διαλείμματα σου, έτσι για να παίρνεις λίγο την ιντερνετική δόση του 21ου αιώνα. 

7. Βιβλιοθήκη 

Το τέλειο μέρος για επανάληψη. Και δυστυχώς η μόνη περίοδος στην οποία παίζει να μην βρεις να κάτσεις. Μια με δύο ώρες πριν την εξέταση, πήγαινε στη βιβλιοθήκη για να κάνεις μια γερή επανάληψη. 

8. Βγες έξω 

Γιατί αλλιώς θα μπουχτίσεις, όπως λέει και η γιαγιά μου. Μια βολτίτσα, λίγος καθαρός αέρας  (όσο καθαρός μπορεί να είναι για αυτούς που ζουν στην Αθήνα), και λίγη καλή παρέα θα σου κάνουν καλό και θα μπορέσεις ευκολότερα να συνεχίσεις το δύσκολο έργο σου. 

9. Κίνητρο 

Αυτό είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση. Βάλε ένα στοίχημα με τον εαυτό σου. Αν μετά το τέλος της εξεταστικής νιώθεις ότι τα πήγες καλά ή ότι τουλάχιστον τήρησες το πρόγραμμά σου περισσότερο από άλλες φορές, τότε αξίζεις και ένα δωράκι. Ταξίδι, ψώνια, ξενύχτι, η αλήθεια είναι ότι έχεις πολλά να διαλέξεις! 

10. Pre–exam planning 

Και για να μην αγχώνεσαι 5 λεπτά πριν φύγεις από το σπίτι για να γράψεις, πρέπει να έχεις έτοιμη μια τσάντα, για τα κορίτσια, μια τσέπη (;), για τα αγόρια, με όλα τα απαραίτητα. Σκέψου εξετάσεις αγγλικών: δύο στυλό, φοιτητικό πάσο και ένα μπουκαλάκι νερό.

Δείτε περισσότερα άρθρα με "Χρήσιμες Συμβουλές" πατώντας εδώ!

Πηγή: https://frapress.gr