Συμβουλές για το φωτισμό του σπιτιού σας!


Ο τρόπος με τον οποίο θα φωτίσετε έναν χώρο κάνει την διαφορά στην λειτουργικότητά του, ανεξάρτητα το μέγεθός του. Μάθετε πώς να φωτίσετε τον αγαπημένο σας πίνακα και τα σκοτεινά σημεία στο καθιστικό σας. 

Επιλέξτε Στυλ Φωτιστικού

Δεν είστε σίγουροι αν αυτό που θέλετε είναι ένα ρουστίκ ύφος ή ίσως κάτι πιο βιομηχανικό; Ξεκινήστε με ένα αγαπημένο σας στοιχείο στο δωμάτιο και αναζητήστε ένα φωτιστικό που θα το αναδεικνύει. Αν έχετε έναν πιο μοντέρνο καναπέ, αναζητήστε ένα φωτιστικό με καθαρές γραμμές για να μεγαλώσετε τον χώρο σας.

Επίσης, μπορείτε να πάρετε ιδέες από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία του δωματίου. Αν τα πόμολα της πόρτας και των ντουλαπιών είναι όλα από επίστρωση νικελίου, διαλέξτε φωτιστικά που να τα συμπληρώνουν.

Και μην φοβάστε να προσθέσετε λίγη λάμψη. Πολλά φωτιστικά είναι διακοσμημένα με χάντρες, κρυστάλλους ή διακοσμητικό χρωματιστό γυαλί. Μπορείτε ακόμα να συνδυάσετε υλικά για να δημιουργήσετε ένα πιο προσωπικό στυλ.

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε:
Ένας διακόπτης ντίμερ σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε την αύρα του δωματίου. Ελέγξτε την συσκευασία για να δείτε αν το φωτιστικό έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει διακόπτη ντίμερ.

Κατηγορίες-Επίπεδα Φωτισμού

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φωτισμού: χώρου, εργασίας, έμφασης. Το μέγεθος και ο τύπος του δωματίου θα καθορίσουν τι κατηγορίες θα χρειαστείτε, αλλά γενικά χρειάζονται τουλάχιστον δύο, προκειμένου να φωτιστεί ένα δωμάτιο σωστά. Κάποιες φορές, προσθέτοντας απλώς μια κατηγορία φωτισμού μπορεί να αυξηθεί δραματικά η ποιότητα φωτός του σπιτιού σας.

Φωτισμός χώρου ή γενικός φωτισμός χρειάζεται σε κάθε δωμάτιο. Προσφέρει ένα άνετο, σε γενικές γραμμές, φωτισμό. Πηγές φωτισμού χώρου είναι συνήθως τα φωτιστικά οροφής, και σαν γενικός κανόνας είναι καλύτερο να ξεκινάτε με αυτά τον φωτισμού ενός δωματίου.

Πηγές φωτισμού χώρου για να έχετε υπόψη σας: ανεμιστήρες οροφής, πολυέλαιοι, πλαφονιέρες, κρεμαστά φωτιστικά, χωνευτά σποτ, φωτιστικά δαπέδου, εξωτερικά σποτ και απλίκες.

Φωτισμός εργασίας ή τοπικός φωτισμός είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά του – ο φωτισμός που σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε μια εργασία. Παρέχει το έντονο, απευθείας φως που χρειάζεται για μια λεπτομερή εργασία – διάβασμα, μαγείρεμα, προετοιμασία, εφαρμογή μακιγιάζ– σε μέρη όπως η κουζίνα, το γραφείο και το μπάνιο.

Πηγές φωτισμού εργασίας για να έχετε υπόψη σας: λάμπες γραφείου, πολλά σε σειρά ή ένα κρεμαστό φωτιστικό, εξωτερικά σποτ και φωτισμός κάτω από ντουλάπια, ταινίες Led.

Φωτισμός έμφασης σας δίνει την δυνατότητα να τονίσετε ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της διακόσμησης του σπιτιού σας, όπως έναν πίνακα ή το τζάκι. Επίσης, εξυπηρετεί και σαν μια δευτερεύουσα πηγή φωτισμού. Ο φωτισμός χώρου προσφέρει κυρίως φωτισμό από ψηλά ενώ ο φωτισμός έμφασης βοηθάει να απλωθεί το φως εκεί που δεν φτάνει ο φωτισμός χώρου.

Πήγες φωτισμού έμφασης για να έχετε υπόψη σας: χωνευτά σποτ, εξωτερικά σποτ και απλίκες.

Φωτίζοντας το Σπίτι σας

Σκεφτείτε δραστηριότητες που κάνετε συνήθως στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, στο γραφείο σας χρειάζεται περισσότερος φωτισμός εργασίας σε σχέση με την κρεβατοκάμαρα και στο καθιστικό σας χρειάζεται περισσότερο φωτισμός έμφασης για να τονίσει πίνακες και άλλα έργα τέχνης.

Για περισσότερες επιλογές στο σύστημα φωτισμού σας προσθέστε ένα διακόπτη ντίμερ. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να δυναμώσετε το φως όταν τα παιδιά είναι στην τραπεζαρία και διαβάζουν και να το χαμηλώσετε όταν συγκεντρώνεστε με φίλους.


Στο φουαγιέ δημιουργείται η πρώτη εντύπωση για το σπίτι σας, οπότε εδώ βασικά θέλετε φωτισμό χώρου με μερικές πηγές φωτισμού έμφασης. Οι πλαφονιέρες είναι μια ασφαλής επιλογή. Αν το φουαγιέ σας έχει θολωτή οροφή, τολμήστε να βάλετε ένα πολυέλαιο ή ένα κρεμαστό φωτιστικό τύπου φαναριού για μια πιο δραματική είσοδο. Αν έχετε μια τουαλέτα, ένα πορτατίφ προσφέρει μια δευτερεύουσα πηγή φωτισμού.


Πώς να Διαλέξετε Πολυέλαιο

Υπάρχουν πολλά ήδη πολυέλεων που θα ταιριάξουν στο προσωπικό σας γούστο 

Με καπελάκια ή χωρίς με κρύσταλλα ή μόνο με κεράκια αλλά πριν αγοράσετε σκεφτείτε το μέγεθος μικρός πολυέλαιος για μικρό δωμάτιο και μεγάλος για μεγάλο αντίστοιχα ή μεσαίος για το αντίστοιχο δωμάτιο.

Ένας πρόχειρος υπολογισμός της διάστασης ενός φωτιστικό είναι να αθροίσετε το μήκος επί το πλάτος και να το διαιρέσετε με το 100 Δηλαδή αν ένα δωμάτιο είναι 3μ X 4μ άρα 3+4=7 δια 100 άρα 70 εκατοστά θα πρέπει να είναι η διάμετρος του φωτιστικού είναι τόσο απλό.

Το στυλ του πολύφωτου εξαρτάται από το γούστο σας και το στυλ που θέλετε να δώσετε στο χώρο κλασικό νεοκλασικό  μοντέρνο παραδοσιακό ή vintage.

Πόσο ψηλά όμως θα το κρεμάσετε; Η ανάρτηση ενός φωτιστικού εξαρτάται από το που τοποθετείται
π.χ. για πάνω από την τραπεζαρία θα πρέπει να το κρεμάσουμε περίπου 70-80 εκατοστά πάνω απο το τραπέζι ή πάνω από τα 2,20 σε ανοιχτό χώρο. Σιγουρευτείτε ότι το ταβάνι σας αντέχει το βάρος κ έχει το απαραίτητο ύψος ώστε να κρεμαστεί. Μην τοποθετείτε το φωτιστικό πολύ χαμηλά υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και μην το τοποθετείτε σε τέτοια θέλει ώστε να κόβει την οπτική σας


Καθιστικό

Το καθιστικό είναι ο χώρος που κάθεστε, ξεκουράζεστε και περνάτε χρόνο με ένα βιβλίο ή μια ταινία– πολλές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα εδώ. Αυτό συνεπάγει πως χρειάζεστε μια ποικιλία φωτισμού.

Αν το καθιστικό σας έχει περιοχές χωρίς καθόλου φώς ή με φώς που δημιουργεί σκιές, χρειάζεστε περισσότερο φωτισμό χώρου και έμφασης. Χωνευτά σποτ και πλαφονιέρες είναι καλές επιλογές για φωτισμό χώρου. Τα εξωτερικά σποτ παρέχουν φωτισμό έμφασης – σας δίνουν την δυνατότητα να κατευθύνετε το φώς προς πίνακες, γυάλινα βάζα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε να αναδεικνύετε. Αν έχετε ένα κέντρο εστίασης στο δωμάτιο, όπως το τζάκι, προσθέστε απλίκες στο τοίχο σε κάθε πλευρά για περισσότερο φωτισμό έμφασης. Αν σας αρέσουν οι απλίκες αλλά δεν θέλετε ασχοληθείτε με την σύνδεση φωτιστικού, δύο πορτατίφ τοίχου θα κάνουν την ίδια δουλειά.

Άλλες επιλογές φωτισμού χώρου είναι οι ανεμιστήρες οροφής, οι πολυέλαιοι, τα κρεμαστά φωτιστικά με κυλινδρικό καπέλο και τα φωτιστικά δαπέδου. Τα φωτιστικά αυτά πλημμυρίζουν την οροφή με φώς. Τα φωτιστικά δαπέδου βολεύουν αν δεν ψάχνετε να εγκαταστήσετε μόνιμο φωτισμό ή για να φωτίσετε μικρούς χώρους.

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε:
Βάλτε διακόπτη ντίμερ στα φωτιστικά οροφής ώστε να σας παρέχει περισσότερη ευελιξία. Κανείς δεν θέλει έντονο φως στα μάτια του όταν βλέπει μια ταινία.

Πώς να Διαλέξετε Φωτιστικό Δαπέδου

Τα φωτιστικά δαπέδου είναι πολύ χρήσιμα άλλωτε σαν διακοσμητικό πρόσθετο φωτισμό για γενικό φωτισμό για ατμοσφαιρικό φωτισμό ή για τοπικό εστιασμένο φωτισμό.

Ο τύπος και το στύλ εξαρτιούνται από την χρήση τους

Τα φωτιστικά δαπέδου έμμεσου φωτισμού φωτίζουν έμμεσα το χώρο αντανακλόντας τον φωτισμό στην οροφή. Ο φωτισμός είναι ξεκούραστος έτσι τα κάνει ιδανικά σχεδόν για όλους τους χώρους όπως σαλόνι κρεβατοκάμαρα και οπουδήποτε χρειάζεστε γενικό φωτισμό.

Αν θέλετε τοπικό φωτισμό για διάφορες εργασίες όπως το διάβασμα το γράψιμο κλπ τότε θα χρειαστείτε ένα δαπέδου τοπικού φωτισμού. Για περισσότερες εργασίες υπάρχουν φωτιστικά δαπέδου με σποτς που σας επιτρέπουν να τα κατευθείνετε σε διαφορετικά σημεία.

Αν θέλετε να προσθέσετε φως και στυλ στο χώρο σας παντρεύψτε τα χρώματα στο χώρο με ένα φωτιστικό δαπέδου με καπέλο. Υπάρχει δυνατότητα κατασκευής καπέλου αμπαζούρ ώστε να ταιριάζει με τον χώρο σας

Θα ήταν καλό το φωτιστικό που επιλέγεται να παίρνει λάμπα οικονομίας led. Διαλέξτε μια λάμπα Led από τον κατάλογό μας.

Κουζίνα

 Στην κουζίνα, εκτός από το μαγείρεμα, γίνονται και άλλα πράγματα και χρειάζεστε πολλαπλές κατηγορίες φωτισμού. Τα χωνευτά σποτ είναι τέλειος φωτισμός χώρου για μεγάλες και μικρές κουζίνες. Αν τα παιδιά σας μελετούν στην νησίδα της κουζίνας ενώ εσείς κόβετε λαχανικά για φαγητό, κρεμάστε φωτιστικά σε σειρά ή ένα μόνο του για φωτισμό εργασίας και έμφασης. Ο φωτισμός κάτω από τα ντουλάπια προσφέρει επιπλέον φωτισμό εργασίας και πιάνει λίγο χώρο. Είναι επίσης χρήσιμο για τις περιόδους των γιορτών που πολλά άτομα είναι συγκεντρωμένα στην κουζίνα και προσπαθούν να βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Για να φωτίσετε τον χώρο που παίρνετε πρωινό, ένα κλασικό φωτιστικό ή ένας πολυέλαιος θα λειτουργήσει άψογα.

Δείτε περισσότερα άρθρα με "Χρήσιμες Συμβουλές" πατώντας εδώ!

Τραπεζαρία

 Η τραπεζαρία, εκτός από την ώρα του γεύματος, μπορεί να είναι και ένας χώρος για χειροτεχνίες ή για οικογενειακά παιχνίδια και χρειάζεται να είναι κατάλληλα φωτισμένη. Οι πολυέλαιοι είναι ακόμα μια κλασική επιλογή και λειτουργούν σαν πηγή φωτισμού χώρου. Αν προτιμάτε ένα λιγότερο παραδοσιακό φωτιστικό οροφής, κρεμάστε ένα φωτιστικό με πολλαπλές πηγές φωτός – όπως γυάλινα βάζα – σαν μια ευχάριστη εναλλακτική. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε πορτατίφ στον μπουφέ ή να βάλετε απλίκες δεξιά και αριστερά για επιπλέον φωτισμό χώρου και έμφασης.

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε:
Βάλτε διακόπτη ντίμερ στα φωτιστικά οροφής για να δημιουργείτε φωτισμό ανάλογα με την διάθεση σας για ένα δείπνο.

Κρεβατοκάμαρα

 Ο φωτισμός της κρεβατοκάμαρας θα πρέπει να προκαλεί ένα αίσθημα ηρεμίας. Χρειάζεστε φωτισμό χώρου, όπως ανεμιστήρα οροφής ή πλαφονιέρες. Τα πορτατίφ που βρίσκονται δίπλα από το κρεβάτι ή οι απλίκες που βρίσκονται πάνω από το κρεβάτι παρέχουν φώς εργασίας για διάβασμα στο κρεβάτι. Οι απλίκες είναι ένα πολύ καλό κόλπο για να εξοικονομήσετε χώρο για μικρότερες κρεβατοκάμαρες ή για έναν ξενώνα. Αν έχετε μια περιοχή για να κάθεστε ή για δουλεύετε στην κρεβατοκάμαρα, τα πορτατίφ λειτουργούν καλύτερα.

Μπάνιο

Ο φωτισμός στο μπάνιο έχει προχωρήσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Ενώ οι λάμπες πάνω από τον καθρέπτη του μπάνιου είναι ακόμα μια παραδοσιακή επιλογή, πολλοί επιλέγουν πολυελαίους για μια εντυπωσιακή, αίσθηση τύπου σπα. Ένας ανεμιστήρας με φωτισμό στο μπάνιο προσφέρει εξαερισμό και φωτισμό. Απλίκες ή κρεμαστά φωτιστικά δεξιά και αριστερά από τον καθρέπτη του μπάνιου μαζί με μια λάμπα από πάνω δημιουργεί τον τέλειο συνδυασμό φωτισμού χώρου και εργασίας. Οι απλίκες προσφέρουν φωτισμό που διαχέεται, κάνοντας πράγματα όπως η εφαρμογή μακιγιάζ, το ξύρισμα, το βούρτσισμα των δοντιών ακόμα πιο εύκολα. Τα χωνευτά σποτ λειτουργούν καλά στο να φωτίσουν το ντους ή ένα WC.

Πώς να Φωτίσετε το Μπάνιο Σας

Το μπάνιο είναι ένα σημαντικό δωμάτιο που χρειάζεται το σωστό φωτισμό
Ξεκινίστε απο τον καθρέφτη. Τοποθετήστε φωτιστικά πάνω απο τον καθρέφτη σε ύψος 1,90-2,00 μετρα. Ο αριθμός εξαρτάται απο το μέγεθος του καθρεφτη αλλά και όλου του μπάνιου.
Για επιπλέον φωτισμό τοποθετήστε φωτιστικά δεξιά και αριστερά απο τον καθρέφτη σας, το ιδανικό ύψος είναι στο μέσον του καθρέφτη περίπου στο 1,60 μετρα 
Μπορούμε να τοποθετήσουμε έχτρα φωτισμό στην ντουζίερα το οποίο θα είναι ένα στεγανό φωτιστικό
Αν έχουμε ένα μεγάλων διαστάσεων μπάνιο μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με διάφορα φωτιστικά αρκεί να φροντίσουμε να μην έχουν επαφή με το νέρο
Σε ότι αφορά το στυλ. Συνδιάστε τα φωτιστικά σας με το φινίρισμα των εξαρτημάτων. Χρώμιο βρύσες με χρώμιο φωτιστικά 

Γραφείο 

Σε ένα γραφείο χρειάζεται να μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Αν δυσκολεύεστε να δείτε τον υπολογιστή και δεν χρειάζεστε γυαλιά οράσεως, ίσως να χρειάζεστε περισσότερο φωτισμό. Επενδύστε σε ένα φωτιστικό γραφείου που προσαρμόζεται ώστε να έχετε άπλετο φωτισμό εργασίας. Τα χωνευτά σποτ προσφέρουν φωτισμό χώρου για ολόκληρο το δωμάτιο και μπορείτε να τους βάλετε διακόπτη ντίμερ. Ένας ανεμιστήρας οροφής είναι μια άλλη επιλογή φωτισμού. Αν το γραφείο σας είναι τοποθετημένο σε έναν τοίχο, απλίκες ή πορτατίφ τοίχου σε κάθε πλευρά θα σας βοηθήσουν να φωτίσετε τον χώρο εργασίας σας.

Πώς να Διαλέξετε Ένα Πορτατίφ

Επιτραπέζιο πολύχρωμο άνετο τα πορτατίφ είναι ο ιδανικός τρόπος να συμπηρώστε και ταυτόχρονα να διακοσμίσετε το χώρο σας. Πριν θα πρέπει να αναρωτηθείτε το τι είδος φωτισμού θέλετε απο ένα πορτατίφ.
Αν θέλετε γενικό φωτισμό μπορείτε να τοποθετήσετε πορτατίφ γενικού φωτισμου πάνω σε στην κονσόλα σας ή στο σερβάν. Αν θελετε πορτατίφ εστίασης όπως για να διάβασμα ή για άλλες δραστηριότητες τότε ένα πορτίφ εστίασης είναι ιδανικό. Πάντα θα πρέπει να προσέχουμε ο φωτισμός να έρχεται απο πίσω ώστε να μην μας τυφλώνει και δημιουργεί θάμπωση στα μάτια. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πορτατίφ με αρθρώσεις ώστε να το κατευθύνουμε εκεί που θέλουμε να φωτίσουμε ή να τονίσουμε. Μην υπερβάλετε. δύο ή τρία πορτατίφ σε κάθε δωμάτιο είναι αρκετά.
Το χρώμα και στύλ του κάθε πορτατίφ έχει να κάνει με τη διακόσμιση του δωματίου. Επιλέξτε χρώματα αμπαζούρ που να ταιριάζουν με τον χώρο και σκελετούς που να είναι ασορτί με του μεταλικά στοιχεία του χώρου. Διαλέξτε το ανάλογο στυλ ανάλογα με τον χώρο μοντέρνο πορτατίφ για μοντέρνο δωμάτιο κλασικό πορτατίφ για κλασικό δωμάτιο κλπ

Λάμπες

Μην ξεχνάτε τις λάμπες. Παράγοντες όπως θερμοκρασία χρώματος, lumen και watt όλα παίζουν ρόλο στην ποιότητα φωτισμού του δωματίου σας. Οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LEDs) και οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (CFLs) βοηθούν στην μείωση του κόστους ενέργειας. Και τα δύο έχουν χαμηλότερα watt αλλά προσφέρουν το ίδιο φώς όπως οι υψηλότερων watt λυχνίες πυράκτωσης. Τα LED είναι επίσης κρύα όταν τα ακουμπάτε. Γενικά, αναζητήστε ένα ζεστό λευκό χρώμα για καθιστικό και κρεβατοκάμαρες, έντονο λευκό για κουζίνες και χώρους εργασίας και φώς ημέρας για μέρη όπου διαβάζετε ή μελετάτε. 

Πηγή: diavgia.gr