Σεπτέμβριος: και τώρα τι κηπουρικές εργασίες έχουμε;


Όλο και κάποιος θα σου έχει ευχηθεί: “Καλό χειμώνα!” Μακάρι να είναι καλός ο χειμώνας, δεν αντιλέγω. Αλλά είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί μετά από 3 μήνες, αφού σήμερα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται στους 35 βαθμούς. Άρα, γιατί να ανταλλάσσουμε ευχές για κάτι που θα αργήσει τόσο πολύ να συμβεί; Αν είναι έτσι, να αρχίσουμε να κλαδεύουμε από τώρα…

Με τόσο ζεστές μέρες, λοιπόν, δε μένει παρά να συνεχίσουμε να έχουμε καλοκαιρινό στυλ στη συντήρηση του κήπου μας. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια του κήπου και του μπαλκονιού μας μετά το καλοκαίρι… Έχεις δουλειές, αν δε το κατάλαβες.

Στο μπαλκόνι

Συνέχισε το πότισμα όπως έκανες μέχρι τώρα. Βραδινές ώρες αφού πέσει η ήλιος, αν όχι, τότε πολύ νωρίς το πρωί και με τη συχνότητα που πότιζες μέχρι τώρα.

Εσύ που είχες επαναπαφτεί τόσο καιρό στο αυτόματο πότισμα, πέρνα κάθε 20 μέρες και ρίχνε νερό με το λάστιχο ή το ποτιστήρι σε όλη την επιφάνεια του χώματος. Να πάει παντού.

Κόψε όλα τα ξερά κλαδιά, ξερά φύλλα και ξερά λουλούδια που σε περίμεναν καρτερικά τόσο καιρό που εσύ παραθέριζες και γυρνούσες στα νησιά.

Όσο πιο επιμελώς καθαρίζεις τα φυτά σου από ξερά άνθη, τόσο πιο πλούσιες και ασταμάτητες θα είναι οι ανθοφορίες τους. Μη το ξεχνάς…

Καθάρισε και πέταξε στα σκουπίδια τα ζιζάνια που φύτρωσαν μέσα στις γλάστρες. Αυτή είναι, βέβαια, μια δουλειά που πρέπει να γίνεται αδιάκοπα και με μεγάλο ζήλο, γιατί είναι που είναι μικρές οι γλάστρες, να πίνουν και όλο το νερό τα ζιζάνια είναι κρίμα.

Μπορεί να γύρισες από τις διακοπές και να βρήκες μισοξεραμένα φυτά. Δώσ’ τους άλλη μία ευκαιρία, κλαδεύοντας τα χαμηλά, μήπως και ξαναπετάξουν φρέσκα φύλλα.

Τώρα ήρθε η πιο δύσκολη στιγμή: τράβα όοοοοολες τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που πέρασαν όλο το καλοκαίρι κολλημένες σε τοίχους, κάγκελα, περβάζια, παντζούρια. Και; Τι βλέπεις; Μία μικρογραφία δάσους: πεσμένα φύλλα, ξερά χόρτα, πιτσιλισμένα χώματα, λιμνασμένα νερά, ξεθωριασμένα λουλούδια. Εμπρός! Τι κάθεσαι; Σκούπα, φαράσι και μπόλικο νερό. Άντε τελείωνε, έχει τόσες επαναλήψεις από πανάρχαια σίριαλ στην τηλεόραση. Μη τις χάσεις, κρίμα είναι.




Στον κήπο

Κανονικά θα πρέπει να ασχολήθηκες όλο το καλοκαίρι με τη φροντίδα του κήπου σου. Αλλιώς τώρα θα έχει γίνει μία μικρή ζούγκλα από τα ζιζάνια και ο Ταρζάν θα κυκλοφορεί αλαλάζοντας.
Αν όχι, πάρε τον Ταρζάν και αρχίστε τις δουλειές. Βοτάνισμα, βοτάνισμα, βοτάνισμα.

Τα ζιζάνια που θα συναντήσεις και που πρέπει να ξεριζώσεις και να απομακρύνεις μαζί με ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα είναι: κύπερη, γλυστρίδα, λουβουδιά, τριβόλι και πολλά άλλα όμορφα δημιουργήματα της φύσης.

Συνέχισε να ποτίζεις και να κουρεύεις τους χλοοτάπητές σου όπως ακριβώς έκανες το καλοκαίρι. Έχει αρκετή ζέστη ακόμη για να μειώσεις τα ποτίσματα.

Ο Σεπτέμβρης, αν και έχει ακόμη αρκετή ζέστη, είναι καλή εποχή για να χωρίσεις τα πολυετή ανθοφόρα φυτά σου. Τα χωρίζεις στο σημείο του ριζικού συστήματος με φτυάρι ή καλά ακονισμένο και καθαρό κλαδευτήρι και τα φυτεύεις όπου θέλεις. Έτσι, έχουν μπροστά τους όλο τον καιρό μέχρι να χειμωνιάσει για να προσαρμοστούν και να αρχίσουν να μεγαλώνουν μόνα τους.

ΜΟΒ Τεχνίτες: Δείτε ποιοι είμαστε πατώντας εδώ!

Πηγή: kipologio.gr