Η εξέλιξη του πριονιού


Απεικονίσεις πριονιών μπορούμε να δούμε τόσο πίσω στο χρόνο όσο στην αρχαία Αίγυπτο. Τα πριόνια των Αιγυπτίων ήταν φτιαγμένα από χαλκό και απεικονίζονται χωρίς χερούλι. 
Είναι πιθανόν οι αρχαίοι Ρωμαίοι να ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα τοξωτό ξύλινο κλαδί για να συγκρατεί τις δύο άκρες της λεπίδας για να μπορούν να ελέγχουν τη βάθος και τη φορά του κοψίματος.


Πέρα από αυτές τις ιστορικές ενδείξεις τα πριόνια άρχισαν να διαδίδονται και να χρησιμοποιούνται ευρέως το 1650 με την ανακάλυψη του χαλύβδινου ελάσματος. 



Περί το 1800 τα χειροπρίονα βρισκόντουσαν σχεδόν σε κάθε σπίτι, αν και η χρήση τους περιοριζόταν στο κόψιμο ξύλου. 

Την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε δραματικές εξελίξεις και αλλαγές στα πριόνια όσον αφορά το σχεδιασμό, τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται και τα υλικά τα οποία μπορούν να κόψουν. 

Σε γενικές το κλασσικό πριόνι ήταν φτιαγμένο με στέρεα ξύλινη λαβή και με λεπίδα που μπορούσε ακονιστεί όταν στόμωνε και ήταν φτιαγμένο για να αντέχει στο χρόνο. 

Τα σύγχρονα πριόνια αντιθέτως είναι χαμηλού κόστους και είναι φτιαγμένα με πλαστικές λαβές και σκληρά δόντια, που όμως δεν μπορούν να συντηρηθούν για να μην στομώσουν. Όταν χαλάνε μπορούν να αντικατασταθούν με αντίστοιχα οικονομικά πριόνια. 

Τα δόντια των πριονιών: 

Τα παραδοσιακά πριόνια ήταν φτιαγμένα ούτως ώστε να κόβουν προς μία φορά. και ο σχεδιασμός των δοντιών ήταν συγκεκριμένος. Πλέον η κάθε εταιρία σχεδιάζει τα δικά της μοτίβα δοντιών και τα αποκαλεί με διαφορετικό όνομα. Στην ουσία όμως τα περισσότερα πριόνια, όπως κι αν λέγονται χρησιμοποιούνται για τους ίδιους λόγους. 

Δείτε περισσότερα άρθρα της κατηγορίας "Η Εργασία ως Τέχνη" πατώντας εδώ

Πηγή: https://www.wonkeedonkeetools.co.uk