Ασφαλίζω το σπίτι μου στις διακοπές #10 super tips




Επιτέλους φεύγετε για διακοπές. Από καιρό περιμένατε αυτή την ημέρα για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Επειδή όμως οι διαρρήκτες δεν κάνουν διακοπές, προφυλάξτε σωστά το σπίτι σας και ταξιδέψετε χωρίς άγχος. Ποια είναι τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μην βρείτε το σπίτι σας παραβιασμένο όταν επιστρέψετε;

#1 Ασφαλίστε το σπίτι κλειδώνοντας όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Μην επαναπαύεστε ακόμη κι αν μένετε στον 3ο όροφο. Μεγάλο ποσοστό κλοπών γίνεται από μια ανοικτή πόρτα ή παράθυρο.

#2 Ίσως είναι η ώρα να σκεφτείτε την τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού, αν δεν έχετε ήδη. Ένα σπίτι που φυλάσσεται με συναγερμό είναι ένα σπίτι που δεν θα γίνει η πρώτη επιλογή των διαρρηκτών. Το ίδιο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει και η τοποθέτηση ενός συστήματος βιντεοσκόπησης.


#3 Χρησιμοποιήστε φωτισμό με χρονοδιακόπτη, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανάβει περιοδικά λίγες ώρες το βράδυ. Έτσι θα δημιουργήσετε την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα.

#4 Βάλτε φώτα στον εξωτερικό διάδρομο, την πιλωτή ή την αυλή με ανιχνευτή κίνησης. Οι διαρρήκτες προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους στο σκοτάδι κι οποιοδήποτε φως θα τους αποτρέψει.

#5 Αναθέστε σε έναν συγγενή ή φίλο να συλλέγει τα γράμματά σας για τις ημέρες που θα απουσιάζετε. Η ξεχασμένη αλληλογραφία θα σας βάλει στο στόχο.

#6 Ενημερώστε σχετικά με την απουσία σας έναν έμπιστο γείτονα κι ένοικο της πολυκατοικίας, για να έχει το νου του αν ακούσει ή παρατηρήσει το παραμικρό. Και φυσικά ζητήστε από όλους τους ένοικους να μην απαντούν στο θυροτηλέφωνο για διαφημιστικά. Αυτό θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια γενικά.

#7 Ρυθμίστε τον ήχο του τηλεφώνου πολύ χαμηλά ή στο αθόρυβο. Οι αναπάντητες κλήσεις είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι λείπετε.


#8 Μην γνωστοποιείτε δημόσια λεπτομέρειες για το ταξίδι σας με φωτογραφίες ή κοινοποιήσεις παρουσίας σε facebook, twitter, instagram ή όπου αλλού.

#9 Η κουζίνα λένε οι στατιστικές ότι είναι το τελευταίο δωμάτιο που θα πάει ένας διαρρήκτης. Άρα κρύψτε πολύτιμα αντικείμενα στην κουζίνα ή … άλλα απίθανα σημεία του σπιτιού.

Άλλα απίθανα σημεία για να κρύψετε τα πράγματά σας από τους επίδοξους κλέφτες, που διάβασα σε αμερικάνικα sites και μου έκαναν κλικ:

  • μέσα σε ρολό από χαρτί υγείας
  • στην σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας
  • μέσα σε ένα λούτρινο αρκουδάκι
  • μέσα στο κουρτινόξυλο αν αυτό είναι κούφιο
  • στο κουτί των μπισκότων
  • στο ψυγείο μέσα σε μια άδεια συσκευασία από κάποιο τρόφιμο
  • στην αμμοδόχο της γάτας (αρκεί να λείπει και η γάτα)

#10 Βέβαια από το να σκαρφίζεστε μυστικά μέρη, θα μπορούσατε πολύ απλά να αγοράσετε ένα χρηματοκιβώτιο, να το παχτώσετε στον τοίχο και να ξενοιάσετε. Ένας διαρρήκτης λένε ότι μένει κατά μέσο όρο 10 λεπτά στην οικία σας, οπότε δεν θα έχει το χρόνο να ασχοληθεί με το χρηματοκιβώτιο.


Extra tip: Φωτογραφίστε πολύτιμα αντικείμενα ώστε σε περίπτωση που σας κλέψουν και βρεθούν από τις αστυνομικές αρχές να μπορείτε να αποδείξετε ότι σας ανήκουν. Το απεύχομαι βέβαια αλλά των φρονίμων τα παιδιά…

Να θυμάστε τον γενικό κανόνα: Όσο πιο πολλές δυσκολίες δημιουργήσετε σε έναν διαρρήκτη τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιλέξει το δικό σας σπίτι για να δράσει.

Πηγή: http://makelife.gr